Wetterskip Fryslân

Datum: 7 juli 2005
nr. 63/GdJ

Waterschap schaalt aanpak verontreiniging Tjonger op

Oosterwolde - Wetterskip Fryslân gaat zwaardere middelen inzetten om de verontreiniging van het kanaalvak tussen Sluis 2 en 3 in de Tjonger bij Oosterwolde aan te pakken. Als gevolg hiervan zal de pleziervaart op de Turfroute nabij Sluis 3 de komende 48 uur enige tot ernstige hinder ondervinden.

De verontreiniging van het kanaalvak met rioolwater vond het afgelopen weekeinde plaats ten gevolge van zware regenbuien. Het verontreinigde water hoopte zich op in het bewuste kanaalvak met ernstige vissterfte tot gevolg. De afgelopen dagen bleek het zeer moeilijk om het verontreinigde water kwijt te raken omdat er boven de sluis te weinig water was om het kanaalvak door te spoelen.

De aanpak van het waterschap is nu dat benedenstrooms water van de Tjonger via pompen bij Sluis 1 en 2 opgepompt wordt, waarna dit water, gemengd met het verontreinigde water bij Sluis 3 geloosd wordt op de Opsterlandse Compagnonsvaart. Om ter plekke de waterkwaliteit te verbeteren wordt daar in het kanaal een ponton met een zogenaamde beluchter geplaatst. Daarmee moet de waterkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Vervolgens stroomt dit mengsel af via de Opsterlandse Compagnonsvaart richting Gorredijk. Daar wordt het water geloosd op de Friese boezem.


---


Wetterskip Fryslân