Gemeente Waterland


In april 2005 zijn er in Monnickendam pamfletten verspreid door de Stichting Stadsrechten Monnickendam, waarin op hoofdlijnen een toelichting is gegeven op de verkeersaspecten tijdens de viering van 650 jaar Stadsrechten Monnickendam.

In verband met de middeleeuwse uitstraling, de (straat)activiteiten op diverse tijdstippen en de te verwachten bezoekersaantallen wordt de binnenstad in de avonduren en in de weekeinden gedurende bepaalde tijden autovrij gemaakt. De gemeente heeft hierover een verkeersbesluit genomen. Wat betekent dit voor u?

Van u wordt gevraagd uw auto elders te parkeren. Dat levert enig loopwerk/fietswerk naar uw geparkeerde auto op. Indien u over een garage beschikt of op eigen terrein uit het zicht kan parkeren blijft dit natuurlijk mogelijk. U wordt verzocht uw fietsen zoveel mogelijk uit het zicht te plaatsen.

Waar kunt u parkeren?

Speciaal en uitsluitend voor de bewoners van de binnenstad zijn tijdens de feestweken de volgende vervangende parkeergelegenheden beschikbaar:

1. Een perceel weiland in de Monnickenmeer langs de Parallelweg van de N 247

2. Het terrein op het Hemmeland rechts naast de coupure in de Waterlandse Zeedijk

3. Een perceel weiland naast de begraafplaats aan de Kloosterdijk tegenover het tunneltje onder de Nieuwe Brug
4. Een (beperkt) deel van het terrein bij het Lake Land hotel (25 parkeerplaatsen)

5. Tijdelijke voorziening Nieuwpoortslaan (60 parkeerplaatsen)
6. Pierebaan tussen de Jan Persijnlaan en de Jan Nieuwenhuizenlaan
7. Overige vrije openbare parkeerplaatsen, waarbij u gevraagd wordt niet in de woonwijken buiten de Binnenstad (Oranjewijk, Markgouw) te parkeren.

Markering parkeerplaatsen
Bij de ingang van de parkeervoorzieningen wordt een bord geplaatst, waarop is aangegeven dat uitsluitend bewoners van de Binnenstad gebruik kunnen maken van deze terreinen. Een aan u te verstrekken vignet (door de Stichting Stadsrechten), dat u achter de voorruit van uw voertuig legt, geeft aan dat u bewoner van de Binnenstad bent. Het is de bedoeling dat u op het terrein parkeert dat het dichtst bij uw woning ligt.

Op welke tijden is de Binnenstad toegankelijk?
De Binnenstad is voor verkeer toegankelijk met uitzondering van de volgende dagen en tijden:

1. Op alle werkdagen vanaf de openingsmanifestatie op donderdag 7 juli (uitgezonderd vrijdag 15 juli) geldt een inrij- en parkeerverbod van 18.00 uur tot 24.00 uur.
2. In de weekenden en op vrijdag 15 juli geldt een inrij- en parkeerverbod van 10.00 uur tot 24.00 uur.

Kanttekening: Voor externe (muzikale) deelnemers aan de evenementen en optredens en voor marktondernemers wordt met name in de weekeinden enige ruimte vrijgehouden op o.a. het Verenigingsplein. Zij zijn herkenbaar aan een vignet. Voor hulpdiensten, noodgevallen, en in uitzonderlijke (nood)situaties in overleg met de poortwachters, is de Binnenstad toegankelijk.

Kijk voor meer informatie over de stadsfeesten op www.monnickendam.info

Bron: De Stichting Stadsrechten Monnickendam