Gemeente Tilburg

7-7-2005
Nick J. Swarth (Joost Geerts) nieuwe Stadsdichter Poëzie die prikkelt en wakker maakt

Het college heeft, op voordracht van de stadsdichtercommissie besloten Nick J. Swarth (Joost Geerts) tot Stadsdichter van Tilburg te benoemen. Nick J. Swarth is de tweede stadsdichter van Tilburg.

Er waren 11 kandidaten. Het college deelt de mening van de commissie dat Nick J. Swarth sterke en bewezen kwaliteiten heeft als optredend dichter en poetry slammer. Hij schreef zeer overtuigende boek- en tijdschriftpublicaties en heeft een erkende status als kwalitatief literair dichter.

Volgens de stadsdichterscommissie is Nick J. Swarth echt 'een nieuwe lente, een nieuw geluid'. Hij schrijft niet zozeer poëzie die zit als een makkelijke stoel, maar poëzie die verontrust, de zintuigen prikkelt en wakker maakt. Het is zeer positief dat de auteur samenwerkt met kunstenaars uit meerdere disciplines, met name ook musici. Volgens de commissie is deze wisselwerking met pop- en moderne muziek en nieuwe media typisch Tilburgs en past bij de uitstraling van de stad met zijn Rockacademie, steunfunctie-instellingen op het gebied van de popmuziek, de actuele muziek, etc. 'Deze stadsdichter kan Tilburg ook buiten de stadsgrenzen profileren'. Nick J. Swarth is een all-round schrijver. Hij is dichter, maar ook theaterauteur en literair journalist. Met zijn poëzie in woord, klank en beeld past hij bij deze tijd en appelleert hij aan de tijdgeest.

De officiële installatie van Nick J. Swart als stadsdichter vindt plaats op zondag 28 augustus 2005 tijdens 'Boeken rond het Paleis', in het Paleis Raadhuis. De organisator van dit evenement, Stichting Dr. P.J. Cools MSC, stelt het literaire programma van 'Boeken rond het Paleis' in het teken van deze installatie. Op die dag wordt ook de huidige Stadsdichter, de heer Jace van de Ven ontheven van zijn functie.