Ministerie van Defensie


---


---

Kamp bezoekt special forces in Afghanistan

7-7-2005 15:01:00

Minister van Defensie Henk Kamp heeft dinsdag 5 juli een bezoek gebracht aan de special forces in het zuiden van Afghanistan. Kamp bezocht de Nederlandse basis, waar ruim 250 Nederlandse militairen zijn gelegerd.

"Ons doel is het gebied veilig te maken, opdat de NAVO-vredesmacht er kan neerstrijken", aldus Kamp tijdens zijn bezoek. "Wanneer het zover is valt niet te zeggen." Kamp zei verder dat de Nederlandse militairen niet bij gevechtshandelingen betrokken zijn geweest, "maar dat kan ieder moment gebeuren. We zijn voortdurend voorbereid op geweld."

Over de werkzaamheden van de special forces zei de minister: "Patrouilles die zes dagen onderweg zijn, hebben veel contacten met de bevolking. Ze verspreiden zich over kleine dorpen, en zetten hulpprojecten op voor de straatarme bevolking."

Het bezoek van Kamp aan de special forces maakte onderdeel uit van een driedaags bezoek aan de regio. Op woensdag 6 juli sprak de minister in Kaboel met zijn Afghaanse ambtgenoot en bezocht hij het Nederlands F-16 detachement. Een bezoek aan de NAVO-trainingsmissie in Bagdad (Irak) kon geen doorgang vinden omdat de Nederlandse C-130 vanwege zware zandstormen niet kon landen.