CDA

07-07-05
EU gaat beleid ten aanzien van Afrika herzien
Dit bleek uit het plenaire debat over de strijd tegen de armoede, dat op woensdag 6 juli in het Europees Parlement werd gehouden.

Europarlementariër Maria Martens, woordvoerder
ontwikkelingssamenwerking namens de Europese christen-democratische fractie, is zeer tevreden met de beleidsomslag, waarin een grotere nadruk wordt gelegd op de effectiviteit van de hulp.

Maria Martens: "Ik merk gelukkig een nieuw elan. In het verleden is veel hulp geboden aan bijvoorbeeld Afrika. Dit continent is op dit ogenblik echter armer dan 25 jaar geleden. De helft van de bevolking bezuiden de Sahara leeft op minder dan één dollar per dag. De levensverwachting is ongeveer 42 jaar, en wordt alsmaar lager. Ik ben blij met de nieuwe benadering, omdat we niet meer alleen kijken naar hoeveel we geven, maar vooral naar het effect ervan."

De Europese christen-democraten vinden dat de oplossing voor effectieve armoedebestrijding niet alleen in geld ligt. Belangrijker is dat de oorzaken van armoede worden aangepakt. Martens: "Dan denk ik aan mismanagement, corruptie en handelsbelemmeringen. Kijk bijvoorbeeld naar de situatie in Zimbabwe, ooit een van de meeste sterke economieën van de regio. Het Mugabe-regime heeft niet alleen de mensenrechten met voeten getreden maar door mismanagement en corruptie het land tot de bedelstaf gebracht met verschrikkelijke gevolgen voor honderdduizenden mensen."

Martens ziet overigens ook op dit gebied een omslag in het denken in Afrika zelf: "Vroeger was het niet echt gebruikelijk dat Afrikaanse landen elkaar de maat namen. Bijvoorbeeld binnen de Gemeenschappelijke Parlementaire Vergadering van de ACP-EU werden de rijen onder de Afrikaanse deelnemers altijd gesloten als het ging om resoluties tegen misstanden in Afrikaanse landen als Zimbabwe of Soedan. Dit is nu veel minder het geval. Ook in het nieuwe Pan Afrikaanse Parlement zie je deze ontwikkeling zich doorzetten. Tot slot zie ik deze ontwikkeling ook terug in ons eigen politiek samenwerkingsverband, de Windhoekdialoog. De politieke partijen uit verschillende Afrikaanse landen, die daar aan tafel zitten, voeren nu een open dialoog over de mensenrechtensituatie in eigen land. Dit alles is pure winst."

Maria Martens is benoemd tot rapporteur van het Europees Parlement over het nieuwe Afrika beleid. Haar eerste rapport over de EU-Afrikastrategie verschijnt in het najaar. Zij ziet uit naar de uitwerking van de nieuwe benadering ten aanzien van Afrika, hetgeen beleidsprioriteit is van zowel Europees Commissaris Louis Michel als van de Raadsvoorzitter, de Engelse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw.