European Union

IP/05/868

Brussel, 7 juli 2005

Astronomieprojecten helpen Europa naar de toekomst te kijken

Een van de meest geavanceerde astronomische installaties ter wereld, het Joint Institute for VLBI in Europe (JIVE) in Dwingeloo, Nederland, organiseert vandaag een informatiedag over de vooruitgang die Europese onderzoeksinfrastructuren hebben gebracht op gebieden als optische astronomie, radioastronomie, planetologie en astrodeeltjesfysica. De deelnemers zullen kennismaken met door Europa gefinancierde projecten die de weg wijzen bij de zoektocht naar het ontstaan van het heelal, het ontdekken van fascinerende sporen van de Big Bang en het verkennen van de geheimen van zwarte materie, gravitatiegolven en planeten buiten ons zonnestelsel. Europese onderzoeksinfrastructuur vormt een schakel tussen wetenschappers en geavanceerde installaties over de grenzen en wetenschappelijke disciplines heen met het doel onze kennis uit te breiden, bijvoorbeeld door het combineren van de signalen van radiotelescopen op verschillende continenten om een reusachtige radiotelescoop te creëren ter grootte van de aarde.

De Europese commissaris voor Wetenschap en Onderzoek, Janez Potocnik, die aanwezig was op de infomatiedag, verklaarde: "Onderzoeksinfrastructuren spelen een belangrijke rol bij het genereren van kennis. Zij creëren de juiste omstandigheden voor onderzoek en helpen een kritische massa tot stand te brengen. Dit geldt evenzeer voor fundamenteel onderzoek op gebieden zoals astronomie als voor technologische en industriële innovatie. Ons voorstel voor een zevende kaderprogramma beoogt de verdere ontwikkeling van een brede waaier van infrastructuren op Europees niveau."

Europese onderzoeksinfrastructuren zijn belangrijke instrumenten, installaties en faciliteiten die onderzoeksdiensten van topklasse aanbieden ter ondersteuning van het werk van wetenschappers op een groot aantal gebieden gaande van materiaalwetenschap tot astronomie en van biomedische toepassingen tot de bescherming van ons cultureel erfgoed. Onderzoeksinfrastructuren in hun verschillende vormen - op één lokatie, gedistribueerd of virtueel - combineren hardware (wetenschappelijke apparatuur), software (grote digitale wetenschapplijke bibliotheken of databases) en technische ondersteuning en creëren een omgeving waarbinnen wetenschappers uit heel Europa hun werk kunnen uitvoeren en ideeën kunnen uitwisselen.

Met hun wetenschappelijke, technologische en menselijke mogelijkheden staan Europese onderzoeksinfrastructuren aan de spits van kennisschepping en

-overdracht.

Door onderzoekers uit heel Europa en daarbuiten aan te trekken en door middel van een netwerk met elkaar te verbinden stellen zij de wetenschapswereld in staat talent te bundelen, de middelen tot het uiterste te benutten en een strategische visie op onderzoek in de Europese Onderzoeksruimte te ontwikkelen.

De vandaag gepresenteerde projecten tonen aan hoe Europese onderzoeksinfrastructuren, door een beter begrip van de fundamentele wetten van het heelal mogelijk te maken, bijdragen tot nieuwe technologieën en processen waarmee de Europese industrie haar voordeel kan doen.

Nadere bijzonderheden over de tijdens de infodag gepresenteerde projecten zijn te vinden in MEMO/05/240.