Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: DP. 2005/674
datum: 07-07-2005
onderwerp: Overeenkomsten inrichting landelijk gebied 2005 - 2006

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

Mede namens mijn ambtgenoten van VROM en V&W bericht ik u dat ik met de twaalf provincies afzonderlijke afspraken heb gemaakt over de uitvoering van de inrichting van het landelijk gebied. De afspraken zijn vastgelegd in de tweejarige Overeenkomsten inrichting landelijk gebied 2005 - 2006.

De overeenkomsten zijn een vervolg op de jaarlijkse uitvoeringscontracten in het kader van de Bestuursovereenkomst gebiedsgerichte inrichting landelijk gebied 2002 - 2005 en vormen een overgang naar het meerjarige ILG - Convenant 2007 - 2013.

In de overeenkomsten zijn prestatieafspraken vastgelegd tussen het Rijk (LNV, VROM en V&W) en de afzonderlijke provincies over de realisatie van rijksdoelen in de provincies en het financieren daarvan.
De rijksdoelen hebben betrekking op de thema's natuur, milieu, Nationale Landschappen, recreatie, grondgebonden landbouw en reconstructie. Deze doelen staan beschreven in het Meerjarenprogramma van de Agenda voor een Vitaal Platteland (AVP) en de Nota Ruimte, die tezamen het rijksbeleidskader vormen.
De financiële middelen komen van het Rijk, provincies, EU en derden, zoals gemeenten en waterschappen.
De afspraken hebben zowel betrekking op het aangaan van nieuwe verplichtingen voor de realisatie van nieuw beleid als op het financieren van aangegane verplichtingen. De versnelling van de afronding van de klassieke landinrichtingsprojecten maakt onderdeel uit van de afspraken. Eerder informeerde ik u over deze versnelling (brief DP 2005/152 d.d. 2 februari 2005).

De totale rijksbudgetten in de gezamenlijke overeenkomsten bedragen circa EUR 550 mln. voor nieuwe verplichtingen en circa EUR 170 mln. voor het financieren van lopende verplichtingen.

Elke provincie verstrekt begin 2006 en begin 2007 per doel informatie over zowel de voortgang van de uitvoering als de besteding van het budget. Na afloop van de looptijd van de overeenkomst (begin 2007) en gedurende de financieringsperiode (2007 - 2011) legt de provincie verantwoording af over de geleverde prestaties en over de rechtmatigheid van de bestedingen.

In de uitvoeringscontracten wordt een begin gemaakt met de ILG-werkwijze. Het expliciet en afrekenbaar sturen op rijksdoelen vormt een nieuw element in de uitvoeringsafspraken met de provincies. Voor het Rijk ligt het accent niet meer op de wijze waarop deze rijksdoelen worden gerealiseerd; dat is de verantwoordelijkheid van de provincies.
Een ander nieuw element is dat de afspraken zijn gemaakt voor een periode van twee jaar en er dus voor twee jaar verplichtingenruimte is opengesteld. De overeenkomsten lopen hiermee vooruit op het meerjarige ILG-contract 2007 - 2013. In de periode 2005 en 2006 kan daardoor ervaring worden opgedaan met het werken met een meerjarig contract.

Met de ondertekening van de overeenkomsten kan de uitvoering van de inrichting van het landelijk gebied worden voortgezet conform de doelen en randvoorwaarden van het AVP en de Nota Ruimte.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman