Gemeente Assen


Ritme van Drenthe in première

Assen, 7 juli 2005

Op 8 juli klinkt op het Koopmansplein in Assen voor het eerst het ritme van Drenthe. Het ritme is samengesteld uit de afzonderlijke ritmes van de twaalf Drentse gemeenten. Van iedere gemeente komt een aantal djembeespelers naar Assen. Vanaf maart hebben zij het ritme ingestudeerd onder leiding van de bekende percussionist Kaan Taprak. Het Ritme van Drenthe is een van de projecten in het kader van Assen Culturele Hoofdstad van Drenthe 2005.

Kaan Taprak heeft voor elke Drentse gemeente een ritme gemaakt. Per Drentse gemeente heeft hij vervolgens spelers gevraagd om het ritme op djembees te laten horen. In elke gemeente hebben de deelnemers hiervoor een workshop gevolgd. Tussen de twintig en veertig mensen hebben hier per gemeente aan deelgenomen. Aan het eind van de workshops is het ingestudeerde ritme opgenomen. Taprak heeft deze twaalf afzonderlijke ritmes samengevoegd tot het Ritme van Drenthe.

In totaal zullen ruim 150 djembeespelers op het Koopmansplein te horen zijn. En hoe. Taprak zelf verzorgt voor en na het spelen van het ritme van Drenthe een tweetal spetterende optredens.

Het openluchtconcert begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Het ritme van Drenthe wordt na 8 juli uitgebracht op CD. Ook is het na deze datum te downloaden als MP3 bestand op www.cultuurinassen.nl en www.assen.nl.