Ingezonden persbericht


Persbericht

ZLTO kiest voor twee productschappen: plantaardige en dierlijke sectoren

Kenmerk
ZMVE.05.0051
Datum
7 juli 2005

De ZLTO pleit voor het vervangen van de huidige productschappen door twee schappen: een schap voor de plantaardige sectoren en een schap voor de dierlijke sectoren. Zo´n structuur past volgens de belangenorganisatie beter bij de actuele ontwikkelingen in de land- en tuinbouw. De voorgestelde aanpassing maakt het mogelijk om de kerntaken van de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie efficiënt uit te voeren.

Dit standpunt heeft de ZLTO in een brief aan alle productschappen laten weten, in het kader van de heroverweging van de PBO-structuur (publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie).

Volgens de ZLTO nemen boeren en tuinders en de agribusiness steeds meer hun eigen verantwoordelijkheid voor hun positie in markt en maatschappij. Door de opbouw van nieuwe keten- en netwerkstructuren spelen zij in op meer marktwerking, duurzaamheid en internationalisering. Dit betekent dat deze direct betrokken partijen een aantal taken overnemen, die tot nu toe bij productschappen zijn ondergebracht. "De markt en de afspraken in de keten laten zich niet langer regeren door nationale wetgeving of centrale afspraken op nationaal niveau", aldus voorzitter Antoon Vermeer.

In de visie van de ZLTO dienen de productschappen zich te beperken tot twee kerntaken, namelijk:
- medebewind, dat is het uitvoeren van taken namens de overheid;
- verordenende bevoegdheid, dat is het stellen van regels en grenzen die voor een gehele sector waarde toevoegen en alleen effectief zijn als geen van de ondernemers zich eraan onttrekt. Een voorbeeld is de phytophthora-verordening voor de akkerbouw.

Beperking tot deze beide kerntaken betekent dat een deel van de huidige werkzaamheden van de diverse productschappen komt te vervallen. Het gaat dan vooral om zogenoemde collectieve belangenbehartiging, zoals promotie van sectoren en producten of het uitvoeren van marktonderzoek. In de visie van de ZLTO zijn dit activiteiten die de ondernemingen in de betreffende sector zelf voor hun rekening dienen te nemen.

Met deze voorgestelde forse beperking van het takenpakket van de productschappen kan de structuur ervan aanzienlijk eenvoudiger. Ook omdat veel onderwerpen verwantschap vertonen, is de ZLTO van mening dat in een nieuwe aanpak het beste kan worden gewerkt met twee productschappen: één schap voor alle plantaardige sectoren en één schap voor alle dierlijke sectoren.

Met deze herijking van taken en structuur ziet de ZLTO een goede toekomst voor de productschappen op basis van een duidelijke toegevoegde waarde voor boeren, tuinders en agrarische industrie.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft zo'n 19.000 leden die ruim 12.000 agrarische bedrijven vertegenwoordigen .

Noot voor de pers: voor meer informatie M. Venner, woordvoerster. Telefoon 06-295 202 55 of 013-583 63 36.

Doorkiesnummer
013-583 63 36

---- --