Ingezonden persbericht


Persbericht 05-17, 8 juli 2005

Excursies natuurontwikkeling in de Biesbosch

Biesboschcentrum Dordrecht organiseert in de zomervakantie vaar-wandelexcursies naar 'nieuwe natuur' in de Biesbosch.

Natuurontwikkeling
Het Nationaal Park de Biesbosch is in de 11 jaar van zijn bestaan gegroeid van 7100 naar 8100 ha natuurgebied. Landbouwpolders, weilanden en productiebos maakten plaats voor 'nieuwe natuur'. In de Sliedrechtse Biesbosch zijn de nieuwe natuurgebieden onderhevig aan het getij (ter plaatse nog zo'n 70 cm). Wie natuurontwikkeling in verschillende stadia wil zien, kan mee met een excursie van Biesboschcentrum Dordrecht.

Wetlandtocht
Tijdens de Wetlandtocht (4,5 uur) bezoeken de deelnemers twee polders in verschillende stadia van natuurontwikkeling. Per open fluisterboot op zonne-energie wordt gevaren naar de Mariapolder. Dit is een voormalige graslandpolder. In 1994 verwijderde Staatsbosbeheer de schotbalken uit hun sleuven, waardoor het getij vrij spel kreeg. Het grasland veranderde binnen een paar jaar in slik en sommige sloten gingen meanderen. Talloze steltlopers foerageren bij laag water op de polder. Vanuit de observatiehut is dit prachtig te zien. De polder Kort en Lang Ambacht werd in 1997 afgegraven voor kleiwinning ter versterking van de dijken aan de overkant van de Merwede bij Hardinxveld. In de polder werden oude kreken opnieuw uitgegraven. Er ontstond een moerasgebied, een eldorado voor vogels. Tijdens de excursie wordt een wandeling langs het gebied gemaakt. Over enkele jaren zal het moerasgebied van Kort en Lang Ambacht aangesloten op de Biesboschkreken en zal ook deze polder deel gaan uitmaken van het zoetwatergetijdengebied van de Biesbosch.

Huiswaardtocht
De Huiswaardtocht ( 3 uur) is een vaartocht met een stevige wandeling over de kade rondom de Huiswaard. In 1996 werd een groot deel van het monotone populierenbos in dit gebied, in de jaren '60 aangeplant voor de luciferindustrie, door Staatsbosbeheer gekapt. De kade werd doorgestoken, zodat het getij vrij spel kreeg. Op het gekapte deel gingen planten groeien als gele lis, moerasspirea en zwanenbloem. De populieren die bleven staan sterven onder invloed van het getij langzaam af, waardoor nieuw, gemengd bos kan ontstaan. Het gebied heeft tussen de slikplaten en de wilgenvloedbossen, zo kenmerkend voor de Biesbosch, een heel eigen karakter.

Reserveren
De Wetlandtocht vindt deze zomer elke zaterdag in juli plaats, van 10.30 tot 15.00 uur. De Huiswaardtocht wordt elke vrijdag in juli en augustus gehouden, van 13.30 - 16.30 uur. Reserveren bij Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53 in Dordrecht, T 078 630 53 53, info@biesbosch.org.