Gemeente Delft Het college van B&W van Delft presenteert programmabegroting 2006-2009

Het college van B&W van Delft presenteert op 8 juli de nieuwe programmabegroting 2006-2009. De omvang van de begroting bedraagt in totaal ruim E 280 miljoen en beschrijft een investeringsprogramma van E 70 miljoen. Ondanks het huidige economische klimaat en de bezuinigingen is er ruimte voor nieuw beleid en zijn sociale zorgvoorzieningen overeind gebleven. Naar verwachting vindt er komend jaar ook een lokale lastenverlaging plaats. De programmabegroting is samengesteld met inspraak van inwoners in Delft.

De programmabegroting voor de gemeente Delft, die jaarlijks wordt opgesteld, geeft inzicht in de plannen voor de komende jaren en de financiële consequenties daarvan. Deze begroting is de laatste van het huidige college. Voortdurende verbetering van de gemeentelijke dienstverlening speelt een belangrijke rol in de programmabegroting en daarin beschreven programma's.

De programmabegroting 2006-2009 is sluitend en bedraagt ruim E 280 miljoen. Voor nieuw beleid zijn in de programmabegroting diverse voorstellen gedaan voor een totaal bedrag van E 1 miljoen. De helft hiervan is bestemd voor structureel nieuw beleid, zoals het beheer van welzijnsorganisaties, maatschappelijk herstel veelplegers en voorkomen van huisuitzettingen. Tevens wordt geld gereserveerd voor het aanstellen van een financieel raadsadviseur, waardoor de raad haar werk nog beter kan uitvoeren. De andere helft gaat naar incidenteel nieuw beleid, zoals toezicht op de nieuwe dagopvang locatie en budget ten behoeve van het Enquêterecht.

De Nederlandse gemeenten hebben te maken met forse bezuinigingen. Voor de stad Delft zijn deze in totaal E 10 miljoen. Dit is in deze begroting verwerkt en de bezuinigingen worden tot 2009 gefaseerd doorgevoerd. Door extra te bezuinigen is er bijna E 3 miljoen gecreëerd om sociale zorgvoorzieningen overeind te houden, zoals de bijzondere bijstand, de uitvoering wet werk en bijstand, en de sociale werkvoorziening.

In het kader van deze programmabegroting is het investeringsprogramma voor grote projecten herijkt. Het investeringsprogramma 2006-2009 beslaat E 70 miljoen. In de dekking wordt voor E 50 miljoen voorzien, de overige E 20 miljoen is nog indicatief. Nieuwe investeringen betreffen met name duurzaamheidprojecten in de stad, zoals het Lokaal Verkeers- en Vervoersplan, middelgrote verkeersaanpassingen en onderzoek naar een passantenhaven in de Kolk. Voor projecten in het kader van het Regionaal Verkeers- en Vervoersplan is een structureel budget van E 600.000 vrijgemaakt.

Ondanks het hoge ambitieniveau en het huidige economische klimaat, is er voor de inwoners ook een lastenverlaging te verwachten. Door de waarschijnlijke landelijke afschaffing van het gebruikersdeels OZB en de verlaging van de tarieven Riolering en Reiniging zullen de lokale lasten dalen.

De programmabegroting is tot stand gekomen met inspraak van de inwoners van Delft, die tijdens de 'politieke markt' op 18 april hun ideeën konden uitspreken over de verschillende programma onderdelen. Met name de culturele programma's kregen veel aandacht en mede daardoor is er meer geld vrij gemaakt voor de mediatheek en verhoging van de kwaliteit van evenementen in de stad.

De gemeenteraad zal zich in oktober uitspreken over de programmabegroting.

Voor de redactie
Nadere informatie bij: Marielle Bevers, Communicatie gemeente Delft, tel. 260 29 75.

---- --