Politie Midden- en West Brabant

Wie let er op uw huis?

TILBURG, 8 juli 2005

De vakanties staan weer voor de deur. Heerlijk om er even lekker tussenuit te gaan. Natuurlijk zorgt u zelf voor de nodige voorzorgsmaatregelen zodat uw huis niet aantrekkelijk is voor inbrekers. Maar wist u dat de politie ook een vakantiekaartenservice biedt? In 2004 maakten bijna 7.000 inwoners van de regio Midden en West Brabant gebruik van deze service van de politie. Dit jaar heeft de politie al 4.000 kaarten ontvangen.

De vakantiekaart is een formulier waarop u aangeeft wanneer u op vakantie bent en wie de sleutel van de woning heeft. Dit stelt de politie in staat om bij een melding van brand, inbraak of andere calamiteiten de persoon te benaderen aan wie u de woning hebt toevertrouwd (sleutelhouder). Uiteraard blijft u zelf verantwoordelijk voor het op de juiste manier achterlaten van de woning en het aanwijzen van een sleutelhouder.

Surveillance
Het invullen van een vakantiekaart betekent niet dat uw woning permanent wordt bewaakt. De woning wordt in het gebruikelijke surveillancepatroon betrokken. De afgelopen jaren zagen agenten tijdens hun surveillance veel woningen die een onbewoonde indruk maakten. Bijvoorbeeld omdat de gordijnen op ongebruikelijke tijdstippen dicht waren of de verzamelde post van buitenaf te zien was. Keurig gesorteerd in stapeltjes: post, kranten en reclame of een hele berg achter de voordeur. Neem vooraf maatregelen om dit te voorkomen. Op www.politiemwb.nl vindt u onder de knop preventie nuttige tips.

Laagdrempelig
De vakantiekaart is het hele jaar te gebruiken. De enige twee voorwaarden zijn dat u minimaal 7 aaneengesloten dagen weg bent en dat u de kaart minimaal een week voor uw vakantie indient. U kunt de vakantiekaart invullen op www.politiemwb.nl. Ook kunt u uw vakantiegegevens telefonisch doorgeven via 0900 88 44. Zorg er in dat geval wel voor dat u alles bij de hand hebt. Tot slot kunt u ook terecht bij het politiebureau.

Een goede voorbereiding van uw vakantie beperkt zich niet tot uw huis. Hieronder vindt u tien tips om verantwoord op weg te gaan.
Bijvoorbeeld over de juiste belading, maar ook over goede verlichting en veilige snelheid.

Tip 1: Juiste belading en bandenspanning
Met name tijdens de vakantieperiode kunnen personenautos te maken krijgen met overbelading, zoals een te zware caravan achter de auto. Dit is gevaarlijk omdat de remweg langer wordt en de combinatie minder stabiel. Gebruikt u de auto privé (dus niet bedrijfsmatig), dan varieert de boete voor overbelading van 125 euro tot 320 euro. Ook overschrijding van de kogeldruk wordt beboet. Die boete bedraagt 65 euro. Wilt u dit voorkomen? Houd dan het gewicht van de bagage in de gaten, koop een van de speciale kogeldrukmeters en weeg altijd de kogeldruk voor vertrek.

Tip 2: Veilig bepakt en bezakt
Zorg ervoor dat ook uw auto juist beladen de weg op gaat. Er leven veel vragen over welke maten de lading van personenauto's mag hebben. Hieronder een overzicht van de maximale uitsteekmaten:

· Aan de voorkant: deelbare lading mag aan de voorkant niet uitsteken. Ondeelbare lading mag aan de voorkant maximaal 3.50 meter uitsteken, gemeten vanaf het midden van het stuur. U moet wel een markeringsbord voeren.

· Aan de zijkanten: bij personenauto's mag de lading maximaal 20 centimeter uitsteken. Bij aanhangers en bedrijfsauto's mag de lading niet breder zijn dan de maximum toegestane breedte die voor deze voertuigen is vastgesteld. Die bedraagt meestal 2.55 meter.

· Aan de achterkant: deelbare lading mag maximaal 1 meter achter het voertuig uitsteken, terwijl dat niet verder mag zijn dan 5 meter achter de achterste as. Voor ondeelbare lading geldt de limiet van maximaal 5 meter achter de achterste as. Als de lading meer dan 1 meter achter het voertuig uitsteekt, is een markeringsbord verplicht.

Tip 3: Mistachterlichten op caravans/aanhangers
In de meeste gevallen is het verplicht om mistachterlichten te voeren op uw caravan en/of aanhanger. Er is één uitzondering: caravans of aanhangwagens met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg die vóór 31 december 1997 in gebruik zijn genomen, zijn niet verplicht om mistachterlichten aanwezig te hebben. Voor oldtimercaravans geldt geen uitzondering op deze regel. Fietslastdragers op de trekhaak hoeven geen mistachterlichten aanwezig te hebben. Overigens blijft de regel van kracht dat mistverlichting alleen aangezet mag worden bij een zicht van 50 meter of minder.

Tip 4: Geen kinderen los in de laadruimte
Het is gevaarlijk én verboden om personen te vervoeren in de
laadruimte (open of gesloten) van de auto of rijdend in een caravan. Bovendien kan het u een flinke boete opleveren:

· Vervoer van personen in gesloten laadruimte: 70 euro

· Vervoer van personen in open laadruimte in/achter
motorvoertuig: 130 euro

· Vervoer van personen in open laadruimte in/achter bromfiets: 90 euro

Tip 5: Let op de koppeling tussen caravan en auto
Het is van het grootste belang om een goede en veilige koppeling tussen uw auto en uw caravan te hebben. Daarom zijn er strikte regels over deze koppeling. U vindt de details op www.verkeershandhaving.nl.

Tip 6: Houd u aan de snelheid
Voor autos met caravans gelden soms andere maximumsnelheden in Europa. Op www.verkeershandhaving.nl vindt u een landenoverzicht van de maximale snelheden (km/h) buiten de bebouwde kom met een caravan.

Tip 7: Regel een kentekenplaat
Ook aanhangwagens en caravans moeten een eigen kentekenplaat hebben. Sinds 1 september 2003 moeten alle aanhangers met een toegestaan maximum gewicht van meer dan 750 kilo een eigen kenteken en een eigen kentekenplaat hebben. Lichtere aanhangers mogen de witte plaat met het kenteken van het trekkende voertuig blijven dragen, en dat geldt ook voor fietsendragers.

Tip 8: Uw verzekering én eventueel groene kaart
Voor aanhangwagens geldt de verplichte aansprakelijkheidsverzekering, maar in Nederland is het zo geregeld dat de aanhanger automatisch onder de verzekering van het trekkende voertuig valt (code AF). In het buitenland is dat soms anders, vandaar dat onder andere in Spanje en Portugal een aparte groene kaart nodig is voor een aanhanger (te verkrijgen bij de verzekeraars).

Tip 9: Voorkom nachtelijke ritten
Uit de ongevallencijfers in Nederland valt op te maken dat er s nachts veel ongevallen gebeuren. Tussen 22.00 en 06.00 uur vielen de
afgelopen jaren tussen de 250-300 doden en meer dan 3.000
ziekenhuisgewonden. Op de autosnelwegen voelt 8% van de weggebruikers zich s nachts onveilig, met name vanwege slechte verlichting. Zorg daarom altijd voor goede verlichting. Het voeren van ondeugdelijke verlichting is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook een behoorlijke bekeuring opleveren. Let overigens ook op de instelling van de koplampen van de auto met caravan.

Tip 10: Handheld bellen, ook niet in het buitenland
Handheld telefoneren in de auto kan de bestuurder behoorlijk afleiden en is daardoor gevaarlijk. Veel landen verbieden het handheld gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Tsjechië, Turkije, Spanje en Zwitserland. De boetes variëren van 25 euro tot 1.520 euro (Noorwegen). In Nederland kost niet-handsfree telefoneren u 140 euro.

N.B. Deze informatie is bedoeld als handig hulpmiddel voor
vakantiegangers. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Bron: Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie.

Auteur: Enny de Wit