Gemeente Hoorn


Nieuw wijkcentrum en starterswoningen op locatie voormalige TSH

Persbericht d.d.: 8 juli 2005

Er is een grote behoefte aan starterswoningen én Hoorn-Noord heeft dringend een nieuw wijkcentrum nodig. Vanwege de ligging is de locatie van de voormalige Technische School Hoorn (TSH) een goede plek om deze voorzieningen daar te realiseren. Het college wil er één nieuw wijkcentrum creëren voor de bewoners van Hoorn-Noord, het Venenlaankwartier en de Binnenstad. Tevens wil het college op deze plek zo'n 80 tot 100 woningen realiseren, waarvan zo'n 30 tot 45 starterswoningen.

Op het terrein omsloten door de Liornestraat, de Johannes Poststraat en de St. Jozefstraat staat het gebouwencomplex van de voormalige TSH. Het complex is een gemeentelijk monument. In het meest beeldbepalende gebouw aan de Johannes Poststraat komt het orthopedagogisch dagcentrum (OPDC). Het nieuwe wijkcentrum en de (starters)woningen kunnen niet in de bestaande overige gebouwen gerealiseerd worden. Dit zou enorm veel kosten met zich meebrengen, en dan nog zijn de voorzieningen niet goed inpasbaar te maken. Het college heeft een afweging moeten maken tussen enerzijds de mogelijkheid om op een ideale plek een nieuw wijkcentrum en (starters)woningen te kunnen realiseren en anderzijds het behoud van een gemeentelijk monument. Omdat het meest beeldbepalende gebouw aan de Johannes Poststraat behouden blijft, vindt het college het aanvaardbaar de overige gebouwen te slopen om ruimte te kunnen bieden voor deze voorzieningen.

Problemen huidige wijkcentra De Schoor en Het Slot Het pand waarin wijkcentrum De Schoor in Hoorn-Noord is gevestigd, is ruim 40 jaar oud. Door de relatief vele gangen en trappen is de ruimte niet gebruiksvriendelijk en efficiënt. Het gebouw is te klein om te kunnen voldoen aan de vraag uit de wijk, en een aantal ruimten is niet bereikbaar voor minder valide bezoekers. Tevens kampt het gebouw met achterstallig onderhoud en voldoet het op een aantal punten niet aan de wet- en regelgeving. Ook wijkcentrum Het Slot in de wijk Venenlaankwartier heeft huisvestingsproblemen. Ook hier is sprake van een (te) kleine ruimte, achterstallig onderhoud en de peuterspeelzaal voldoet niet geheel aan de wettelijke eisen.

Modern wijkcentrum
Naar verwachting zal het totaal aantal inwoners in Hoorn-Noord stijgen. De stijging is vooral te zien bij het aantal jongeren (15-25 jaar) en het aantal jongere ouderen (60-75 jaar). Mede tegen deze achtergrond is het belangrijk dat er in Hoorn-Noord een goed en functioneel wijkcentrum komt. In goed overleg met stichting Netwerk heeft het college het idee ontwikkeld om de activiteiten van wijkcentra De Schoor, Het Slot en ook 't Hop te verplaatsen naar een nieuw te bouwen wijkcentrum op de locatie van de voormalige TSH. Dit wijkcentrum biedt activiteiten voor de bewoners in Hoorn-Noord, het Venenlaankwartier en de binnenstad. Vanwege efficiencyvoordelen en de grotere ruimte kan stichting Netwerk meer en een breder aanbod van activiteiten bieden aan de bewoners van deze drie wijken. De locatie is goed bereikbaar vanuit deze wijken.

Bespreking raadscommissies
Op 20 juli bespreken de raadscommissies Stadsontwikkeling & Leefomgeving en Welzijn & Volksgezondheid het plan voor de locatie TSH en de discussienotitie over het wijkcentrum voor het noordelijk deel van Hoorn.

---