Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
8 juli 2005

Takenanalyse andere overheid afgerond

In het kader van het Programma Andere Overheid zijn alle dertien ministeries grondig onderzocht. Centrale vraag daarbij was 'op welke terreinen moet de overheid sturen en op welke wijze moet zij dat doen?'. Daarnaast zijn negen rijksbrede takenanalyses uitgevoerd, waarin is onderzocht hoe de organisatie van de ministeries beter kan aansluiten bij de huidige problemen van burgers en bedrijven. De rapporten van acht rijksbrede takenanalyses (thema veiligheid is nog niet gereed) en van de dertien departementale zijn afgerond.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de rijksbrede takenanalyses. Daarnaast zijn de rapportages vanaf maandag 11 juli 2005 op internet beschikbaar. De departementale takenanalyses worden op dinsdag 20 september 2005 (Prinsjesdag) op dezelfde wijze gepubliceerd.

Op basis van de takenanalyses werken de verantwoordelijke ministeries zelf verdere plannen uit, die in de begrotingsstukken van Prinsjesdag worden verwerkt.

De rijksbrede takenanalyses worden gepubliceerd op www.andereoverheid.nl en op onderstaande tussen haken vermelde departementale websites: Marktordening (www.minez.nl) Ruimtelijk beleid (www.minvrom.nl) Gevaarlijke stoffen / risicobeleid (www.minvrom.nl) Bestuurlijke coördinatie (www.minbzk.nl) Sturing EU-aangelegenheden (www.minbuza.nl) Geïntegreerd buitenlands beleid (www.minbuza.nl) Cultuurverandering (www.bzk.nl) Communicatie (www.minaz.nl)

RVD, 08.07.2005