Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Noordwest-Veluwe


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT NOORDWEST-VELUWE


8 juli 2005


Onderwerp: agent gewond bij problemen op AZC


De politie heeft gisteren en vandaag de nodige problemen gehad bij het verwijderen van een familie vanaf een asielzoekerscentrum in Wapenveld. Een agent raakte hierbij licht gewond en uiteindelijk zijn drie van de vijf familieleden naar het politiebureau gebracht.


Gisterenochtend wilde de vreemdelingendienst een uitgeprocedeerd gezin overbrengen naar het vertrekcentrum in Ter Apel. Met het gezin, bestaande uit een moeder en 4 kinderen was in de afgelopen periode uitgebreid gesproken over de procedure en men had zich kennelijk bij het afgewezen asielverzoek neergelegd.


Toen men hen voor het vervoer wilde meenemen keerde de moeder zich plotseling tegen de politiemensen en bedreigde hen met een mes. Ook een dochter richtte zich tegen de politie en om de zaak niet te laten escaleren heeft men het centrum verlaten.


Vanmorgen werd gekeken of het gezin op het centrum aanwezig was, maar er werd niemand aangetroffen. Toen leden van het gezin enige tijd later toch op het centrum aanwezig bleken te zijn ging de politie nogmaals ter plaatse.


Bij het gesprek om de familie te overreden mee te gaan, zette een dochter plotseling een mes op haar buik en dreigde zich te verwonden. Agenten hebben geruime tijd op haar ingepraat en toen zij op een moment was afgeleid trachtte een agent de hand met het mes te grijpen. Hierbij raakte hij gewond aan zijn hand. Hij moest zich hiervoor in het ziekenhuis laten behandelen.


Een politiebemiddelaar heeft geruime tijd op het meisje ingepraat, waarna zij haar actie opgaf. Moeder, dochter en haar broertje verblijven inmiddels op een politiebureau.


Einde bericht


NB In verband met de privacy worden geen mededelingen gedaan over de nationaliteit en leeftijd van betrokkenen.


Nadere informatie:

Bureau Persvoorlichting

Anton de Ronde

055 - 548 60 52