Politie Groningen

Persberichten zondag 10 juli 2005

Provincie Groningen 10-07-2005 -

Haren: fietser gewond na botsing met auto
Een 14-jarige fietser uit Haren is zaterdagmiddag gewond geraakt toen hij op de Rijksstraatweg in Haren in botsing kwam met een personenauto, bestuurd door een 59-jarige inwoner van Norg. De fietser stak plotseling vanaf het trottoir de weg over en zag de automobilist niet naderen. De gewonde fietser werd verzorgd in het ziekenhuis waar bleek dat hij slechts een bloedende hoofdwond had die kon worden gehecht.

Uithuizen: buurtproblemen, man aangehouden voor bedreiging

De politie moest zaterdagnacht bemiddelen bij een probleem tussen buurtbewoners aan de Ripperdadrift in Uithuizen. Aanleiding leek een auto die aan de achterzijde vermoedelijk in brand was gestoken, maar door de brandweer vrij snel kon worden geblust. Het gevolg was dat enkele partijen elkaar over en weer verwensingen naar het hoofd slingerden. Toen de schermutselingen ontaarden in handtastelijkheden gebruikte de politie pepperspray ten opzichte van zes personen die weigerden te vertrekken nadat de agenten hun daartoe hadden gesommeerd. Het werd daarna weer redelijk rustig. Een 42-jarige man werd aangehouden. Hij uitte ernstige bedreigingen ten opzichte van een buurtbewoner toen de schermutseling al was afgelopen en leek de zaak weer te willen opstoken. De politie stelt een nader onderzoek in naar de brandstichting en de eventuele strafbare feiten die tijdens de schermutseling hebben plaatsgevonden.

Bedum: hennepkwekerij ontdekt in woning
De politie heeft zaterdagnacht in een woning aan de Noordwolderweg in Bedum twee hennepkwekerijen ontdekt. De politie werd ter plaatse geroepen in verband met een uitslaande brand. Aldaar aangekomen bleek het om een buitenbrandje te gaan, er werden onder meer blikken groeimiddelen verbrand. Deze groeimiddelen worden vaak gebruikt bij de teelt van hennep, reden waarom de politieagenten een nader onderzoek instelden in de woning. Daar bleek in een kamer een kwekerij te zijn met ongeveer 200 planten. Tevens werd een kilo henneptoppen aangetroffen. Op de bovenverdieping werd nog eens een kwekerij aangetroffen met ongeveer 300 planten. De stroom werd illegaal afgetapt. De 30-jarige bewoner werd aangehouden en ingesloten. De kwekerijen zullen in de loop van de dag worden ontruimd waarbij de apparatuur en planten worden vernietigd.

Groningen: man aangehouden voor poging tot inbraak
Een 18-jarige Stadjer is zaterdagnacht aangehouden voor een poging tot inbraak. Een getuige had gezien dat hij aan de achterzijde van een bedrijfspand aan het Damsterdiep een raam had vernield. Toen de verdachte in de gaten had dat hij was ontdekt vertrok hij spoorslags, achtervolgd door de getuige. Deze seinde de politie in, waarna de jongeman op de Slachthuisstraat kon worden aangehouden. Hij verklaarde in eerste instantie dat hij slechts het raam wilde vernielen. De politie twijfelde aan zijn verklaring en sloot hem in voor nader onderzoek.

Winschoten: fietsendief aangehouden
De politie trof zaterdagnacht op de Stationsweg in Winschoten een 26-jarige inwoner van Buitenpost aan die zich enigszins verdacht gedroeg met een vrij dure fiets. Hij zat wat te klungelen met de fiets toen de politiesurveillance passeerde. Toen hij werd aangesproken over het eigendom van de fiets had hij een onduidelijk verhaal. Bovendien zagen de agenten bij de fiets een kapot slot liggen. Toen de man flink aan de tand werd gevoeld, gaf hij toe dat hij de fiets had gestolen. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Veendam: bromfietsduo loopt tegen lamp voor diefstal
Een 21 en een 17-jarige inwoner van Nieuwe Pekela liepen zaterdagnacht tegen de lamp in verband met de diefstal van een tafeltje vanaf een terras bij een restaurant in Veendam. Het duo reed zonder helm op de bromfiets en kwam op het Boven Oosterdiep in Veendam een politiesurveillance tegen. Toen de politiepatrouille het tweetal tot stoppen had gedwongen bleek dat ze een tafeltje vervoerden.Ze gaven toe dat het tafeltje afkomstig was van een restaurant en dat ze juist van plan waren het tafeltje weer terug te brengen. Ze werden aangehouden op verdenking van diefstal. De 17-jarige bestuurder bleek onder invloed van alcohol op de bromfiets te rijden. Hij had 1.3 promille alcohol in zijn bloed. Hij krijgt daar tevens proces-verbaal voor. Na het afleggen van een verklaring kon het tweetal het politiebureau weer verlaten. De politie zal het tafeltje terug bezorgen bij de rechtmatige eigenaar.

Alcohol in het verkeer
Een 49-jarige snorfietser is zaterdagavond op het Zilvermeer in de stad bekeurd voor het rijden onder invloed. Hij bleek 2.5 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij kreeg tevens een rijverbod. Een 32-jarige automobilist uit Mussel werd zaterdagavond gecontroleerd in Vlagtwedde. Hij bleek 1.6 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Radarsnelheidscontroles
De politie heeft zaterdag op diverse plaatsen een radarsnelheidscontrole gehouden.
Appingedam ,Rijksweg N33 : , aantal geregistreerde voertuigen: 350, aantal overtredingen: 53 , hoogst gemeten snelheid: 125 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.
Appingedam ,Provincialeweg N360 : , aantal geregistreerde voertuigen: 872, aantal overtredingen: 87, hoogst gemeten snelheid: 88 km/uur, maximum toegestane snelheid: 60 km/uur.