Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van zondag 10 juli

Alkmaar 10-07-2005 - 14.15 uur

Snelheidscontroles

Regio, zondag 10 juli 2005

Op verschillende plaatsen in de regio werden snelheidscontroles gehouden. In de eerste plaats de controles die worden uitgevoerd met radarapparatuur waarbij de overtredingen fotografisch worden vastgelegd. De bestuurders van de geflitste autos krijgen daarvan een acceptgirokaart thuisgestuurd. Daarnaast zijn er dit weekend weer verschillende kleine controles uitgevoerd met handlaserapparatuur. Bij deze controles worden de overtreders direct aan de kant gezet en krijgen zij een bekeuring. Deze controles vinden vaak plaats naar aanleiding van klachten van omwonenden. Als laatste wordt op snelheid gecontroleerd met onopvallende videoautos en -motoren. Hierbij worden alleen de zware overtredingen bekeurd. Hier een bloemlezing over de laatste 24 uur:


- Zaterdagavond en nacht reed een onopvallende videoauto door de regio. De bemanning schreef acht processen verbaal uit waarbij op120 km wegen snelheden werden geklokt tussen 155 en 189 km per uur. Twee bestuurders moeste hun rijbewijs inleveren. De eerste reed 170 op de A7 te Den Oever. Nadat hij zijn rijbewijs had ingeleverd besloot de 49-jarige man uit Voorhout om toch door te rijden. Toen hij weer werd gecontroleerd, werd zijn personenauto in beslag genomen. De tweede overtreder (189km), een 33-jarige Amsterdammer, werd in een personenauto geklokt op de A7 onder Den Oever.


- Op zaterdagmiddag werd een controle gehouden op de Jan Glijnisweg en de Van Veenweg in Heerhugowaard. Dit leverde 13 bekeuringen op. Hoogst gemeten snelheid: 90 in plaats van de toegestane 50 km per uur. s Avonds werd gecontroleerd op de Middenweg in de Noord. Dit leverde 6 bekeuringen op met een hoogste snelheid van 74 km per uur.


- Op zaterdagmiddag en avond werd gecontroleerd in de Wieringermeer. Hier kregen 10 bestuurders een bekeuring. In de meeste gevallen in verband met overschrijding van de maximum snelheid maar ook wegens het niet handsfree bellen en het rijden zonder veiligheidsgordel. Omstreeks 16.45 uur reed een 25-jarige man uit Schagerbrug op een motorfiets over de Slootweg in Slootdorp. Hij had een snelheid van 153 km per uur terwijl slechts 80km per uur is toegestaan. Dit kostte de man zijn rijbewijs.

Alcoholcontroles

Regio, zondag 10 juli 2005

Evenals op andere dagen werd ook dit weekend weer intensief gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. Opvallend voor de laatste 24 uur waren de hoge alcoholwaarden die werden geconstateerd. Van de 7 bestuurders die meer bliezen dan de toegestane 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht) en dus een proces-verbaal kregen, moesten er 3 hun rijbewijs inleveren. De alcoholwaarden lagen tussen de 265 en 735 ug/l.

De volgende bestuurders raakten hun rijbewijs kwijt:


- Den Burg, zaterdagavond om 20.25 uur. Een 39-jarige man uit Den Burg reed in een invalidenwagen op de Lieuwstraat in zijn woonplaats. In een bocht in de weg viel hij uit de wagen,die vervolgens tegen een geparkeerd staande auto reed. De man bleek 675 ug/l alcohol in zijn adem te hebben.


- Heerhugowaard, zaterdagavond omstreeks 21.35 uur. Een 42-jarige man uit Heerhugowaard werd in zijn woonplaats gecontroleerd op de Westtangent. Hij blies 735 ug/l. De man viel op toen hij met een snelheid van 95 km binnen de bebouwde kom een politieauto inhaalde. Bovendien droeg de man geen veiligheidsgordel.


- Kolhorn, zondagmorgen omstreeks 02.00 uur. Een 38-jarige man uit Emst blies 720 ug/l bij een controle op de Havenweg in Kolhorn.

Met alcohol het schip in

Lutjebroek, zondag 10 juli 2005

Op zondagmorgen omstreeks 07.30 uur werden op de Gouw in Lutjebroek twee schippers bekeurd omdat zij een boot bestuurden terwijl zij onder invloed van alcohol verkeerden. Beide personen werden tijdens een vaarpatrouille door natuurgebied de Weelen gecontroleerd. Een 20-jarige man uit Grootebroek blies 795 ug/l en een 26-jarige man uit Lutjebroek blies 620 ug/l (microgram alcohol per literuitgeademde lucht). Beide mannen kregen een proces-verbaal.

Zakkenrollers aangehouden

Alkmaar, zaterdag 9juli 2005

Op zaterdagmiddag omstreeks 15.20 uur kreeg de politie een tip dat er twee zakkenrollers actief waren op de markt op de Gedempte Nieuwesloot in Alkmaar. Een getuige had gezien dat de mannen een rugzak van een vrouw probeerden open te maken en dat de mannen er vandoor gingen toen dit werd ontdekt. Op basis van het signalement kon de politie twee Poolse mannen van 23 jaar aanhouden. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau. Zij zijn in verzekering geteld.

Gevaarlijk speelgoed

Bovenkarspel, zaterdag 9juli 2005

Een 16-jarige jongen uit Wieringerwerf is er dit weekend achtergekomen hoe gevaarlijk het is om met verboden speelgoedwapens op straat te komen. Op zaterdagavond omstreeks 19.55 uur kreeg de politie een tip dat een persoon op de Zuiderdijk in Bovenkarspel zou lopen met een pistool in zijn broeksband. Gezien de omstandigheden en het uiterlijk van de verdachte (Lonsdale) werd er geen enkel risico genomen. De politie, gehuld in kogelwerende vesten, hield de verdachte aan met een z.g. vuurwapenprocedure, waarbij de verdachte constant onder schot gehouden wordt. Uiteindelijk bleek het om een niet van echt te onderscheiden speelgoedpistool te gaan dat de verdachte in een holster in zijn broeksband droeg. De jongen, die ook nog een knipmes bij zich bleek te hebben, werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Brand

Den Helder, zaterdag 9 juli 2005

Op zaterdagavond omstreeks 18.05 uur bleek er een bromfiets in brand te staan op de brug bij station-Zuid aan de Waterkeringsweg te Den Helder. Een getuige had twee blanke jongens (met een lichtblauw- en een rood T-shirt aan) van de plaats weg zien lopen. De brandweer moest uitrukken om de brand te blussen.

Alkmaar, zondag 10 juli 2005

Op zondagmorgen omstreeks 02.00 uur zag een getuige een lange licht getinte man bij een personenauto staan aan de Rijnstraat in Alkmaar. Even later stond de auto in brand. De brandweer moest uitrukken om de brand te blussen,maar kon niet voorkomen dat de auto van binnen totaal vernield raakte.

Hoogkarspel, zondag 10 juli 2005

Op zondagmorgen omstreeks 05.35 uur bleek een oplegger in brand te staan aan de Sluisweg in Hoogkarspel. De brandweer kon niet voorkomen dat de oplegger totaal vernield raakte. De brand is mogelijk aangestoken.

Geluidsoverlast doorhoreca

Westfriesland, zondag 10 juli 2005

Op zondagmorgen zijn er op diverse plaatsen in Westfriesland geluidsmetingen gedaan bij horecagelegenheden. Bij twee bedrijven werden geluidsnormen gemeten die ruim boven de toegestane 40 dB(A) uitkwamen. Een bedrijf aan de Dorpsstraat in Opdam veroorzaakte 54,2 dB(A). Een café aan de Spierdijkerweg in Spierdijk veroorzaakte 70,4 dB(A). Beide bedrijven krijgen een proces-verbaal. Een toename van 3 dB(A) betekent een verdubbeling van geluid.

Diefstal auto

Alkmaar, zondag 10 juli 2005

Op zondag, tussen 00.00 en 10.00 uur werd een personenauto ontvreemd vanaf de Percivalstraat in Alkmaar. Het ging om een blauwe BMW 320D met kenteken 61-HF-FT.

Overval

Oosterend, zondag 10 juli 2005

Op zondagmorgen omstreeks 00.15 uur fietste een 17-jarige meisje uit Oudeschild over het fietspad van de Nesweg in Oosterend. Voor har op het fietspad stond een man. Bij het passeren werd het slachtoffer van haar fiets geduwd. Toen zij op de grond lag werd zij meerdere malen geschopt. De overvaller doorzocht vervolgens haar tas, maar nam niets weg. Toen de man stopte met schoppen kon het slachtoffer wegkomen. Zij moest zich onder doktersbehandeling laten stellen. Hierbij werden diverse kneuzingen geconstateerd.