Waterschap Peel en Maasvallei


Actualiteiten

07-07-2005

Waterschap start werkzaamheden
Roggelse beek weer zichtbaar in het dorp

Vanaf maandag 11 juli start Waterschap Peel en Maasvallei met graafwerkzaamheden aan de Roggelse beek in de gemeente Roggel en Neer. Deze werkzaamheden maken onderdeel uit van het waterschapsproject Herinrichting Roggelse beek, dat erop is gericht om water weer zichtbaar in de kern van Roggel terug te krijgen. Over enkele jaren stroomt de Roggelse beek weer als een natuurlijk groen lint door het dorp.

De beek die nu door Roggel stroomt is nog een rechte beek, vooral gericht op de afvoer van water. In en om de beek is niet veel ruimte voor natuur . Bovendien is de beek nauwelijks zichtbaar en zijn er geen plaatsen waar goed van het water genoten kan worden. Het is de bedoeling om van die rechte, saaie beek, een natuurlijk slingerende beek te maken en deze weer een beetje terug te geven aan de natuur. Bovendien zullen er enkele mooie recreatieve voorzieningen worden aangelegd en zal de bestaande wateroverlast in de kern van Roggel na de herinrichting tot het verleden behoren.

De werkzaamheden worden in eerste instantie gestart in de nabijheid van Tuincentrum de Pollen, bovenstrooms van de Tramstraat. Hier wordt de beek over een lengte van zon 200 meter onderhanden genomen. Er is hier geen overlast te verwachten. Voor de bouwvak wordt dit gedeelte nog afgerond.
Na de bouwvak wordt de beek in de bebouwde omgeving aangepakt. Vrachtwagens zullen worden ingezet voor grondverzet. Dit kan leiden tot enige hinder (geluidsoverlast).
Langs de beek komen dan groenstroken met bankjes voor wandelaars en een natuurvijver. En waar mogelijk wordt langs de beek een wandelpad aangelegd. Ook komt er een lange, transparante wandelbrug, zodat wandelaars optimaal kunnen genieten van de nieuwe natuur in het dorp. De stuw bij de Brugstraat verdwijnt, zodat er voor de vissen in de beek geen obstakels meer zijn. Tevens komt er zo, bij hoge waterafvoeren, een einde aan de wateroverlast in kruipruimtes van omwonenden.
Het gehele project moet klaar zijn in oktober 2005.

Bij de plannen voor de Roggelse beek werkt Waterschap Peel en Maasvallei nauw samen met de gemeente Roggel en Neer. Het project kost 600.000,00. Daarvan nemen de provincie Limburg en de Europese Unie de helft voor hun rekening.

Meer informatie
Waterschap Peel en Maasvallei
Tom Heijligers, projectleider Roggelse beek
077 389 11 11