Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging

Verpleegkundige Gerontologie Geriatrie (VGG)

maandag, 11 juli 2005

Experimenten HBO verpleegkundige ouderenzorg

Vijf hogescholen gaan experimenteren met een nieuw uitstroomprofiel in de opleiding tot verpleegkundige: de Verpleegkundige Gerontologie Geriatrie (VGG). Met dit uitstroomprofiel wordt ingespeeld op de eisen die de moderne ouderenzorg aan verpleegkundigen stelt. Verpleegkundigen zijn daardoor beter toegerust voor taken op het gebied van coaching, deskundigheidsbevordering en kwaliteitsverbetering in verpleeg- en verzorgingshuizen. Dat betekent een stevige impuls aan de kwaliteit van de zorg.

Het uitstroomprofiel Gerontologie Geriatrie is een branchespecifieke aanvulling op het basisprofiel van de HBO-verpleegkundige. Arcares en de HBO-raad werken al enige tijd samen om het uitstroomprofiel te realiseren. Belangrijk daarbij was de totstandkoming van het bij het uitstroomprofiel behorende competentieprofiel. Dat is uitgewerkt door het NIZW. Het uitstroomprofiel is niet alleen een bijdrage aan de kwaliteit van de zorg. De profilering van de rol van de verpleegkundige in de ouderenzorg vergroot tevens de aantrekkelijkheid van het werken in de branche.

Op basis van de ervaringen die worden opgedaan zal het profiel waar nodig worden bijgesteld. Daarna kan het landelijk worden ingevoerd. De vijf hogescholen die met het uitstroomprofiel aan de slag gaan zijn: Hogeschool Rotterdam, Fontys Hogeschool, Saxion Hogescholen, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Christelijke Hogeschool Windesheim. Zij hebben in hun eigen regio contact met leden van Arcares over de invulling van de stageperioden. Daarbij wordt in enkele regio's geëxperimenteerd met zogenaamde `leerafdelingen': een intensieve vorm van stage waarbij een aantal leerlingen een grote verantwoordelijkheid krijgt voor het reilen en zeilen van een afdeling.

Ook in andere opleidingen vinden aanpassingen plaats gericht op kwaliteitsverbetering en het tot stand brengen van Verantwoorde zorg. De MBO-opleidingen V&V en de opleiding tot verpleeghuisarts worden op dit moment eveneens bijgesteld.