Fidelity European High Yield Fund al vijf jaar succesvol

11.07.2005 / 11:54 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Fidelity investments

Amsterdam 11 juli 2005 - Sinds de introductie op 27 juni 2000 heeft het Fidelity European High Yield Fund aanzienlijk hogere rendementen behaald dan zijn benchmark, de ML Euro High Yield Constrained-index. Het fonds heeft in de periode van vijf jaar die eindigde op 30 juni 2005 een rendement behaald van 24,14 procent, terwijl de index gedurende diezelfde periode een rendement kende van 2,9 procent. Met een belegd vermogen van meer dan 1 miljard euro 1) is het Fidelity European High Yield Fund het grootste fonds in zijn soort. 'Dit succes bevestigt eens te meer de leidende positie van Fidelity International als aanbieder van obligatiefondsen', zo verklaarde Mike Nikou, Executive Director for Benelux and Nordic van Fidelity International.

Het Fidelity European High Yield Fund (ISIN LU0110060430) is een van de best presterende Europese obligatiefondsen die zijn gespecialiseerd in high-yield obligaties. In een groep van vergelijkbare high-yield obligatiefondsen behoorde het fonds tot de 25 procent van fondsen met het hoogste rendement.

'Deze geweldige resultaten kunnen we grotendeels op het konto schrijven van ons uiterst toegewijde Credit Research Team. Waar veel van onze concurrenten zich richten op marktprognoses, streven wij ernaar waarde toe te voegen door analyses uit te voeren op een groot aantal obligaties', aldus Ian Spreadbury, die sinds 1 juli 2002 verantwoordelijk is voor het beheer van het fonds en onder wiens leiding het fonds de begerenswaardige AA-rating ontving van het ratingbureau Standard & Poor's.

Spreadbury investeert in bedrijfsobligaties, die door bureaus als Standard & Poor's of Moody's als 'below investment grade' worden beschouwd. Hierdoor kunnen de mogelijkheden die deze minder populaire effecten bieden op een hoger rendement optimaal worden benut. Door middel van fundamentele analyses worden die obligaties geselecteerd die de kans op een aantrekkelijk rendement combineren met een zo laag mogelijk risico.

Spreadbury is ook zeer te spreken over de instroom in het fonds. Sinds de introductie hebben investeerders al meer dan een miljard euro in het Fidelity European High Yield Fund ingelegd. 'Dit fonds toont aan dat wij in Europa de een preferente aanbieder zijn van obligatieproducten', aldus Spreadbury, die gedurende de afgelopen tien jaar werkzaam is geweest als obligatiefondsbeheerder bij Fidelity.


1) 1,069 miljoen euro per mei 2005, volgens gegevens van S&P.

Aanvullende opmerkingen

& no. 61548; De Europese markt voor high-yield obligaties heeft zich de afgelopen vijf jaar sterk ontwikkeld, nadat de euro voor bedrijven de weg had vrijgemaakt naar een nieuwe markt voor geldleningen. In december 1999 bedroeg de totale marktwaarde van alle Euro high-yield obligaties 9 miljard euro. Sindsdien is deze waarde verzevenvoudigd tot 66 miljard euro (per juni 2005). Het aantal bedrijven dat high-yield obligaties heeft uitgegeven is eveneens sterk toegenomen, van 60 (december 1998) tot 179 (juni 2005). De sectoren waarin high-yield obligaties werden uitgegeven, lieten een sterke verschuiving zien: terwijl Telecommunicatie in de periode van 1998 tot en met 2001 de belangrijkste sector was (gegevens per het einde van beide jaren), zijn op dit moment Cyclische consumentengoederen en Kapitaalgoederen de belangrijkste sectoren, en neemt Telecommunicatie de 8e plaats in (per juni 2005). Investeerders beleggen nu in een veel meer gediversifieerde en rijpere high-yield markt dan voorheen.

& no. 61548; De kredietkwaliteit is verbeterd. High-yield obligaties kennen doorgaans een hoger risico dan conventionele staats- en bedrijfsobligaties, maar bieden wel de mogelijkheid tot een hoger rendement. De recente trend van dalende default rates impliceert dat high-yield obligaties een steeds aantrekkelijker investering zullen worden. Volgens gegevens van het ratingbureau Moody's 2) staat de wereldwijde default rate voor high-yield obligaties momenteel op het laagste punt in 8 jaar. In combinatie met de lage rendementen van staatsobligaties zal dit er naar verwachting toe leiden dat de vraag naar high-yield obligaties zal toenemen.


2) Volgens een onderzoek van Moody's (juni 2005) is de wereldwijde default rate voor high-yield obligaties gezakt van 2,0 procent in april 2005 naar 1,9 procent in mei 2005 - het laagste niveau sinds juli 1997. Ter vergelijking: in januari 2004 bedroeg de wereldwijde default rate voor high-yield obligaties nog 2,3 procent en in mei 2004 was dit 3,6 procent. Tot op dit moment zijn in 2005 elf uitgevers van obligaties in gebreke gebleven voor een totaalbedrag van 2,9 miljard dollar aan obligaties. Van deze emittenten waren er acht gevestigd in de Verenigde Staten, twee in Zweden en een in Brazilië. Gemeten in geld waren de Amerikaanse emittenten in 2004 verantwoordelijk voor 84 procent van het totale aantal noodlijdende obligaties. Volgens een prognose van Moody's zal de wereldwijde high-yield issuer-weighted default rate aan het einde van dit jaar 2,1 procent bedragen en in mei 2006 zijn gestegen tot 3,0 procent.

& no. 61548; Hoewel het prijsniveau van high-yield obligaties nog steeds boven het historisch gemiddelde ligt, onderstrepen deze marktomstandigheden het belang van fundamentele kredietanalyse voor het identificeren van obligaties die boven hun marktwaarde noteren. Fidelity besteedt veel aandacht aan gedetailleerde kredietanalyse. Een vast team van kredietanalisten assisteert de fondsbeheerder bij het analyseren en selecteren van obligaties die een aantrekkelijk rendement kunnen opleveren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Henk van Eldik
Fidelity Investments Luxembourg S.A.
Tel. (352) 250 404 2262
Mobiel (352) 21 234 988
henk.van.eldik@fid.intl

Fidelity International Limited (FIL), gevestigd in Bermuda, en FMR Corp., gevestigd in de VS, alsmede hun respectievelijke dochterondernemingen vormen tezamen de wereldwijde vermogensbeheerder die in algemene zin wordt aangeduid als Fidelity Investments. Fidelity Funds SICAV is een 'open-ended' beleggingsmaatschappij gevestigd in Luxembourg. Wij raden u aan uitgebreide informatie aan te vragen alvorens te besluiten tot enige belegging. Beleggingen dienen te geschieden op basis van het op dit moment geldige prospectus dat kosteloos verkrijgbaar is tezamen met het laatste jaarverslag en halfjaarverslag bij ons Europese Service Centre in Luxembourg en bij onze vertegenwoordiger in Nederland, Fidelity Investments International, Netherlands Branch, World Trade Center, Toren H, 6e Verdieping, Zuidplein 52, NL - 1077 XV Amsterdam (Tel: 020 797 7100). Fidelity Funds SICAV is gerechtigd deelnemingsrechten aan te bieden in Nederland op grond van artikel 17 Wet Toezicht Beleggingsinstellingen. Fidelity verstrekt uitsluitend informatie over haar eigen producten en geeft geen beleggingsadviezen die gebaseerd zijn op persoonlijke omstandigheden. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het FF European High Yield Fund is een onderdeel van Fidelity Funds SICAV, een 'open-ended' beleggingsmaatschappij gevestigd in Luxemburg, met verschillende soorten deelnemingen (fondsen). Bron: Standard & Poor's en Fidelity Performance berekend op basis van de netto-vermogenswaarde, in de muntsoort van het fonds, bruto-opbrengsten herbelegd, exclusief aankoopkosten per 30/6/05. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren en het is mogelijk dat de belegger het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt. Tenzij anders vermeld, zijn alle hierin opgenomen opvattingen en meningen afkomstig van de Fidelity-organisatie.

Uitgegeven door Fidelity Investments Luxembourg S.A., Kansallis House, Place de l'Etoile, BP 2174, L-1021 Luxembourg. SSL 507008