Gemeente Wageningen

Verdere ontwikkeling Wagenings Havengebied

Twee onderzoeken uitgevoerd in tweede helft 2005

Het Havengebied van Wageningen is sterk in ontwikkeling. Als een van de grootste binnenhavens van Nederland tussen Rotterdam en Duisburg is de Wageningse Rijnhaven, zowel voor de stad Wageningen als ook regionaal en nationaal, van aanzienlijk economisch belang. Vorig jaar is de herontwikkeling van de Rijnhaven en de aanleg van een nieuw duurzaam bedrijventerrein, grenzend aan de haven ten westen van het huidige Nudepark, gestart.

Uitgangspunt bij deze herontwikkeling is, om samen met het bedrijfsleven de economische positie van de Rijnhaven verder te versterken. Hiervoor is een uitvoeringsprogramma vastgesteld dat in de komende jaren zal worden uitgevoerd. In september 2005 wordt gestart met het baggeren van de haven, zodat de haven toegankelijk blijft voor de grotere schepen, en een betere ontsluiting voor het havenverkeer over de weg. Tevens besteedt de gemeente Wageningen aandacht aan onderwerpen als veiligheid en handhaving in het Havengebied. Op deze laatste twee terreinen hebben de meest recente ontwikkelingen plaatsgevonden.

In de tweede helft van 2005 laat de gemeente Wageningen twee belangrijke onderzoeken uitvoeren, gericht op de veiligheid en de verbetering van het handhavingsbeleid in het Havengebied. Voor beide onderzoeken is door de gemeente subsidie aangevraagd bij de provincie Gelderland. De provincie heeft deze subsidie inmiddels toegekend. De gemeente is zeer verheugd met de mogelijkheid deze projecten op korte termijn te kunnen starten.

In het eerste onderzoek, de veiligheidsstudie, worden de aanwezige bedrijven in het Havengebied doorgelicht op risicovolle activiteiten. Vervolgens wordt onderzocht hoe de veiligheid van de omwonenden kan worden gewaarborgd, terwijl gelijktijdig een werkbare situatie voor de bedrijven in het havengebied blijft bestaan.

Het tweede onderzoek is een integraal handhavingsproject in het kader van `samenwerken in de handhaving'. Het doel van dit project is om het handhavingstraject van vergunningen en het bestemmingsplan te verbeteren. Door met alle handhavingspartners (gemeente, provincie, rijkswaterstaat en politie) gezamenlijk op te trekken, moet de handhaving voor bedrijven eenduidiger worden en kunnen vragen via kortere lijnen worden afgewikkeld.
Dankzij de subsidiering kunnen beide projecten kosten-neutraal worden uitgevoerd: voor de gemeente Wageningen zijn geen kosten aan de onderzoeken verbonden die niet zijn begroot. De resultaten van beide projecten moeten begin 2006 bekend zijn.

De Wageningse haven is een overslaghaven, waar jaarlijks circa 1,3 miljoen ton aan goederen wordt overgeslagen. Het grootste deel van deze goederen bestaat uit granen en veevoer.
Een deel van de goederen wordt ter plekke verwerkt, zoals veevoer, asfalt en beton. Het andere deel, zoals zand, grind, benzine, gasolie en grondstoffen voor veevoer, wordt eerst opgeslagen en vervolgens over de weg richting Gelderse Vallei en verder vervoerd. De Wageningse haven vervult hiermee een belangrijke nationale, regionale en lokale functie.