Time : 4:32:45 PM
Date : Monday, July 11, 2005
Sender Name: pharma.be

België is binnen OESO koploper in biofarma innovatie

België staat afgetekend Nummer 1 in een studie van de "Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling" over het niveau van de biofarmaceutische innovatie in de 30 OESO-lidstaten, waaronder de Verenigde Staten. Zowel op het gebied van de vernieuwing, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, als op het vlak van de ontwikkeling van de biotechnologische industrie zijn we onmiskenbaar het best presterende land van deze
selecte organisatie.

Dit is een prestatie om trots op te zijn: wetenschappelijk onderzoek is inderdaad de eerste verantwoordelijkheid van de innoverende industrie, en de Belgische universitaire en niet-universitaire onderzoekscentra behoren tot de wereldtop.
Het moet ook een stevige stimulans zijn voor de Belgische overheid om alles in het werk te stellen om de Belgische koploperspositie in de innovatie te verankeren voor de toekomst.

In de studie van de OESO werden de innovatiekracht en de industriële resultaten gemeten op grond van vier indicatoren:


- biofarmaceutische octrooi-aanvragen in 1999/2000 per miljoen inwoners;

- geneesmiddelen in ontwikkeling in 2002 in verhouding tot de grootte van het land;

- risicokapitaal geïnvesteerd in biotechnologie in 2002 per inwoner;
- en het aantal biotechnologische ondernemingen in 2000 per miljoen inwoners.

De OESO kwam tot de vaststelling dat het Europese vasteland op grond van de bereikte resultaten kan worden opgedeeld in drie groepen.

België steekt zodanig boven de andere landen uit, dat het op zijn eentje de kopgroep vormt. Op een behoorlijke afstand volgt een groep met o.m. Nederland, Duitsland, Frankrijk en Finland. Spanje, Noorwegen en Japan bengelen achteraan.

Interessant is ook het klassement, dat de OESO opstelde op grond van een analyse van de wetenschappelijke kennis en kunde én van de kwaliteit van het hoger onderwijs in elke lidstaat. Hierin is België met Nederland de top, verderop volgen Duitsland, Finland, Frankrijk en Spanje. Japan is moederziel alleen de achterblijver.

België scoort in deze analyse op de koop het beste in beide categorieën afzonderlijk. Finland en Nederland staan sterk in wetenschappen, maar doen het minder goed in innovatie en industriële ontwikkeling. Duitsland staat relatief sterk in innovatie en industriële ontwikkeling, maar laat het wat afweten op het gebied van wetenschap. Frankrijk en Noorwegen zijn "goede leerlingen", maar niet meer dan dat. Japan en Spanje daarentegen zijn onmiskenbaar de laatsten van de klas.

De OESO-studie ontdekte ook een correlatie tussen enerzijds de hoge scores en anderzijds goed gestructureerde markten voor privé- en risicokapitaal. Alle achterblijvers kampen inderdaad met onderontwikkelde financiële markten, die weinig steun verlenen aan de biofarmatech sector.

"Zolang er onderzoek is, is er hoop": deze kernboodschap van de mediacampagne van pharma.be sluit perfect aan bij de studie van de OESO.