Ingezonden persbericht


Persbericht

Juni 2005

BBC ONE en TWO in juli:

Kinderen sterven door vervalste medicijnen

en Nederlandse soliste in First Night Of The Proms

AFRICA LIVES ON THE BBC

This World - Bad Medicine

Dinsdag 12 juli, 22.00 - 22.50 uur op BBC TWO

In 2003 stierven vier kinderen in een Nigeriaans ziekenhuis tijdens een hartoperatie. Ze waren geïnjecteerd met nep-adrenaline. "Het toedienen van nepmedicijnen is moord", zegt dr. Dora Akunyili, toezichthouder van Nigeria's Food and Drug Agency. Het is de perfecte misdaad: als de medicijnen eenmaal zijn verteerd, is het bewijs vernietigd." Verslaggever Olenka Frenkiel onderzoekt het groeiende probleem.

Toen dr. Akunyili in 2001 begon in deze baan, was in Nigeria meer dan de helft van alle medicijnen illegaal. Sommige bevatten alleen krijt of meel, in andere zat slechts een fractie van het actieve ingrediënt.

Iedere maand vernietigt dr. Akunyili vrachtwagenladingen vol in beslag genomen illegale medicijnen. Dit tot woede van de vervalsers, die haar kantoor in brand hebben gestoken en - naar men beweert - hebben getracht haar te vermoorden.

In India, de bron van de meeste vervalsingen die Nigeria binnenkomen, screent ze zelf de exporteurs, omdat ze vindt dat de Indiase toezichthouders minder doeltreffend zijn. Een vervalser die heimelijk is gefilmd, zegt dat hij een politicus heeft omgekocht met een Bentley. Een ander biedt aan een duur medicijn tegen tuberculose te vervalsen door het te vullen met alleen paracetamol.

BBC PROMS 2005

Prom 1 - The First Night Of The Proms

Vrijdag 15 juli om 20.00 - 21.00 op BBC ONE

Voor de eerste keer zendt BBC ONE The First Night Of The Proms live uit vanuit de Royal Albert Hall in Londen.

Het elfde seizoen van Henry Wood Promenade Concerts begint als Alan Titchmarsh muziek van Elgar, Mendelssohn en Belioz introduceert. Deze wordt uitgevoerd door het BBC Symphony Orkest, met als dirigent Sir Roger Norrington.

De jonge Nederlandse violiste Janine Jansen is de soliste in Mendelssohns immer populaire Vioolconcert in E mineur. Het tweede deel van het concert volgt om 21.00 uur op BBC TWO.

----------
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met (

Ingezonden persbericht