Jantje Beton: Vakantie in je eigen buurt is geen luxe


08.07.2005 / 11:36 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Jantjebeton

De laatste jaren wordt Jantje Beton in toenemende mate geconfronteerd met het feit dat veel kinderen die tijdens de zomervakantieperiode niet op vakantie gaan, ook niet kunnen deelnemen aan een vakantiekamp. Zij hangen gedurende enkele weken in hun buurt rond, met alle gevolgen van dien. Deze kinderen wonen veelal in de grotere gemeenten in wijken en buurten met een beperkt aanbod van speelvoorzieningen en activiteiten.

In ons land kunnen jaarlijks circa 500.000 kinderen niet op vakantie. Onlangs publiceerde het Nibud een onderzoek waaruit blijkt dat een 25 procent van de huishoudens, tegen 17 procent vorig jaar, dit jaar niet op vakantie gaat. De belangrijkste oorzaak van niet-op-vakantie-kunnen, is onvoldoende geld. Meestal komen de kinderen die dit treft uit situaties waarbij zij door het jaar heen ook al worden geconfronteerd met veel problemen. Problemen als schuldsanering, ziekte e.d. Juist voor hen is het belangrijk even uit de dagelijkse sleur te zijn. Voor die kinderen worden vakantie-activiteiten in de eigen buurt georganiseerd. Jantje Beton ondersteunt deze initiatieven. Financieel, maar Jantje Beton vraagt ook aandacht voor deze problematiek bij de landelijke en lokale politiek.

Op 12 juli a.s. zullen Henk Kasbergen, directeur Jantje Beton en Anja Timmer, PvdA-lid Tweede Kamer een bezoek brengen aan Oud Krispijn in Dordrecht. Daar wordt de Zomerjungle georganiseerd. Twee weken lang kunnen kinderen een cultuursafari ondernemen. Op 12 juli gaan kinderen op ontdekkingstocht in hun eigen stad. Actief speuren naar de verschillende culturen die Dordrecht rijk is via o.a. muziek, dans, poppentheater.

Henk Kasbergen, Jantje Beton: Lokaal vakantiewerk krijgt steeds meer te lijden van overheidsbezuinigingen. De vraag om financiële steun was in 2005 vele malen groter dan normaal. Ook de kwaliteit van dit vakantiewerk staat onder druk; er zijn steeds minder vrijwilligers. Wij laten graag Anja Timmer zien dat vakantie-in-je-eigen buurt niet alleen heel leuk is voor kinderen maar dat zij ook allerlei indrukken en ervaringen opdoen die goed zijn voor hun ontwikkeling.

Jantje Beton pleit daarom bij de politici voor financiële ondersteuning van het lokale vakantiewerk. Daarbij dient prioriteit gegeven te worden aan die activiteiten, welke specifiek bedoeld zijn voor kinderen, die in de zomervakantie -om welke reden dan ook- niet op vakantie gaan. Ook wijst Jantje Beton op het belang van versterking van het (vrijwillig)kader via een kennisnetwerk en trainingen/bijscholing.

Over Jantje Beton
Jantje Beton komt op voor de speelkansen van alle kinderen in Nederland. Niet alleen hebben ze dan plezier, ze doen ook allerlei indrukken en ervaringen op die goed zijn voor hun ontwikkeling. Met name voor kinderen die door omstandigheden in de verdrukking dreigen te komen, is dat extra belangrijk. Daarom bedenkt, financiert en organiseert Jantje Beton projecten om juist deze kinderen spelenderwijs voor te bereiden op een actieve deelname aan onze samenleving. Want door kinderen samen te laten spelen, leren ze samenleven!

Informatie voor de redactie

U bent van harte welkom bij het bezoek aan Oud Krispijn. Het verzamelpunt is het buurthuis t Hobbeltje op Marisplein 1 in Dordrecht. De kinderen vertrekken voor hun cultuursafari om 14.00 uur. De middag duurt tot 16.15 uur.

Voor meer informatie over dit bericht, kunt u contact opnemen met Gerdien Rabbers, hoofd communicatie Jantje Beton, telefoon 030-2427256 of 06-23663958.