EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

12-07-2005 - EVO bepleit betere voorlichting aan bedrijfsleven na terreurdreiging

EVO bepleit betere voorlichting aan
bedrijfsleven na terreurdreiging

Het kabinet heeft na de aanslagen in Londen gesteld dat de dreiging van terrorisme blijft. Tegelijkertijd constateert ondernemersorganisatie EVO dat Nederland achterblijft bij andere lidstaten als het aankomt op voorlichting aan het bedrijfsleven.

Om het kabinet op weg te helpen, neemt EVO het initiatief door het bedrijfsleven voor te lichten over preventieve maatregelen. Dit schrijft EVO in een brief aan minister Donner (Justitie).

EVO biedt daarmee de overheid de helpende hand. Op de themasite Criminaliteit en Security kunnen ondernemers praktische adviezen vinden over het veiliger maken van de logistieke keten.

Maar ook actie vanuit het kabinet is gewenst. Informatie vanuit de ministeries over hoe bedrijven mogelijke aanslagen kunnen voorkomen, een centraal telefoonnummer en een punt waar ondernemers terecht kunnen met gerichte adviezen ontbreken in Nederland.

Het kabinet kan dit verbeteren door net zoals in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk ondernemers adviezen te geven op websites van de betrokken ministeries. Ook is daar een centraal telefoonnummer voor het melden van ongewone voorvallen ingesteld.

Preventie en alertheid moeten in het bedrijfsleven een plaats krijgen in de dagelijkse gang van zaken. Het gevaar dat criminele activiteiten of een terroristische aanslag zich richten op logistieke processen is reëel. Daarom heeft aandacht voor preventief beleid en beveiliging als doel kwaadwillend handelen - zoals diefstal en fraude - te voorkomen, maar ook het misbruik van goederen of het voertuig om schade elders te veroorzaken.