Dienstenbond CNV

Periodiek overleg Fortisbank
12-07-2005

Voor de vakantie is er nog een kort periodiek overleg geweest bij Fortisbank. Er is gesproken over de veranderingen bij Retail, het Sociaal Plan, verlies van werkgelegenheid, CAO en de crossborder-overplaatsingen.

Fortisbank heeft de bonden meegedeeld dat er veranderingen plaatsvinden in het management bij Retail. Retail zal in het vervolg meer op grote lijnen aangestuurd gaan worden.

Fortisbank zal na de zomer met de CNV Dienstenbond en haar collega-vakorganisaties in overleg treden over de gevolgen van het Sociaal Plan voor kwetsbare groepen, zoals 50+ers. De verwachting is dat het voor sommigen van deze medewerkers moeilijk is een andere baan te vinden. Met de vakorganisaties zal naar oplossingen gezocht gaan worden. Tevens heeft Fortisbank een goed gesprek gehad met United Restart. United Restart bemiddelt van baan naar baan bij boventalligheid, zoals in het Sociaal Plan is afgesproken. Zowel Fortisbank, het mobiliteitscentrum als United Restart weten nu wat de afspraken zijn en zullen zich samen met de boventallige medewerker inspannen om deze medewerker van baan naar baan te helpen.

Er zijn nog geen concrete plannen met betrekking tot het verlies van werkgelegenheid van 1200 banen. Dat houdt in dat er geen duidelijkheid is wat dat voor Nederland betekent.

Wel is duidelijk dat er plannen zijn met betrekking tot:
* smart sourcing, werkzaamheden worden door een Fortis-vestiging in Polen gedaan;

* het werken in competence centres bij Operations;
* het bereiken van meer efficiency voor het shared-services-concept.

De CNV Dienstenbond heeft aangegeven zich zorgen te maken over de onrust die er heerst in Woerden. Fortisbank zegt toe inzicht te geven in concrete plannen, zodra deze er zijn. Tevens zal Fortisbank extra aandacht besteden aan de situatie in Woerden.

Met betrekking tot de CAO zijn er concrete afspraken gemaakt over de ingestelde studiecommissies over beloning, arbeidsongeschiktheid en pensioenen.

Met betrekking tot de crossborder-overplaatsingen is er eindelijk een concrete afspraak, die in de CAO 2005 zijn beslag krijgt. De medewerker kan verzoeken het werk te volgen, indien na de reorganisatie voldoende plaatsen beschikbaar zijn. De ontvangende leidinggevende en de medewerkers maken middels een gesprek uit of een cross-border overplaatsing zinvol en haalbaar is. Indien de medewerker ervoor kiest zijn functie te volgen, dan is er gedurende de 1e 6 maanden sprake van detachering vanuit Nederland. Als die detachering niet wordt omgezet in een overeenkomst met Fortisbank Belgie, dan zal het Sociaal Plan Fortisbank Nederland van toepassing zijn. Datzelfde geldt ook als de medewerker ervoor kiest zijn functie niet te volgen. De CNV Dienstenbond vindt de afspraak nog niet ver genoeg gaan, maar realiseert zich dat deze afspraak momenteel het maximaal haalbare is.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder mevrouw Ike Wiersinga (i.wiersinga@cnvdibo.nl).