Ingezonden persbericht


KNMI heeft nieuwe website

Informatie veel sneller te vinden

12 juli 2005 - Een volledig vernieuwde presentatie van het weer, alles over het klimaat en seismologie, het KNMI als kenniscentrum en alle achtergrondinformatie in Nader Verklaard. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van de nieuwe site van het KNMI.

Actueel
Op de nieuwe site, met een totaal aangepaste vormgeving, is de informatie veel sneller te vinden. De site bevat nieuws en actuele informatie over het weer (met waarschuwingen en verwachtingen tot meer dan een week vooruit), de klimaatverandering en seismologie. De beweging van de bodem in Nederland en aardbevingen over de wereld kunnen on-line worden gevolgd. Nieuw is de rubriek gezondheid met informatie over de zonkracht, de luchtvervuiling en polleninformatie voor hooikoortspatiënten. De webcam biedt de mogelijkheid om het weer in De Bilt live te volgen.

Achtergrond
In de rubriek Nader Verklaard is de populair achtergrondinformatie over weer, klimaat en seismologie zo overzichtelijk mogelijk in dossiers ondergebracht. Nieuw is een woordenlijst met omschrijvingen van diverse begrippen en links naar uitgebreidere informatie, zowel binnen de KNMI-site als daarbuiten. Ook zijn er aparte knoppen met achtergrondinformatie over de toekomst van het klimaat, het wereldweer, de klimatologie van Nederland (met uitgebreide informatie over het weer in het verleden met geografische kaartjes en tabellen) en het weer op uw geboortedag. Daarnaast kunt u een virtuele rondleiding maken door het KNMI.

Kenniscentrum
Het kenniscentrum is de nieuwe digitale wetenschapsbijlage van het KNMI. Als hét nationale instituut voor weer, klimaat en seismologie levert het KNMI data, verwachtingen en informatie ten behoeve van veiligheid, economie en een duurzaam milieu. Onderdeel hiervan is wetenschappelijk onderzoek, modelontwikkeling en het beantwoorden van vragen uit de samenleving. Het onderzoek is terug te vinden op de Engelstalige Research-site. Het kenniscentrum bundelt de populair wetenschappelijke artikelen als bijlage bij het laatste nieuws.

Populaire site
De KNMI-site is met 15 tot ruim 20 miljoen pageviews in de maand een veel geraadpleegde bron van informatie. Met name ! bij extr eem weer en een Weeralarm neemt het aantal bezoekers sterk toe en trekt de site soms meer dan drie miljoen pageviews per dag.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Geurts of Monique Somers, persvoorlichting KNMI, telefoon 030 2206317 of 030 2206386. E-mail: Persvoorlichting.

Persbericht: PRV 05/06
Eerste uitgave: 12-07-05