Gemeente Oss


12/7/2005 - Ravenstein ontvangt Osse college van B&W

`We zijn er op veel punten op vooruit gegaan'

In de reeks bezoeken die het Osse college van B&W de komende maanden aflegt aan de wijken en dorpen in de gemeente, was maandag 4 juli Ravenstein met haar kernen aan de beurt.

De dorpsraad ontving het college in het Toeristisch Informatiecentrum bij de molen in het centrum Ravenstein. Daar werd goed duidelijk dat Ravenstein de toerist veel te bieden heeft. De bezoekers gingen te voet en per bus door Demen, Dennenburg, Deursen, Dieden, Huisseling, Neerlangel, Ravenstein en het tussenliggende buitengebied. Tijdens de tocht werd stil gestaan bij de positieve en probleempunten binnen Ravenstein. Over het algemeen was de dorpsraad blij met de samenwerking sinds de samenvoeging met Oss. Ad de Louw, voorzitter van de dorpsraad: `We zijn er op veel punten op vooruit gegaan!'

Korte stop, grote vraag
Tijdens de rondgang door Ravenstein werd kort stilgestaan bij het klooster JMJ. De dorpsraad hield daar een pleidooi voor het realiseren van ouderenwoningen. `Een korte stop, maar met een grote vraag', was de reactie van burgemeester Klitsie. `Het is erg complex om voor elkaar te krijgen wat u vraagt, maar we hebben het op ons netvlies.' Een tweedepitstop maakte het college bij scouting 't Kempke die graag een verbouwing wil realiseren.

De Vlaam en sportvereniging SDDL Uitgebreide aandacht was er voor De Vlaam. De heerGuelen maakte van de gelegenheid gebruik om het college te vertellen water allemaal gebeurt in de Vlaam: `Van toneelclub tot ouderengym, het vindt hier allemaal een plek. De Vlaam is voor de ruim 1.200 inwoners van Demen, Dieden, Deursen, Dennenburg en Neerlangel een belangrijke ontmoetingsplek.' Ook was er in de Vlaam ruimte voor een pleidooi van de heer Klievink die namens de sportvereniging SDDL sprak. Deze vereniging is al bijna zestig jaar voor zo'n 230 leden een begrip . Klievink maakte een compliment naar de gemeente. `Het onderhoud is er op vooruit gegaan sinds de samenvoeging. Dat is bijvoorbeeld duidelijk te zien aan hoe vaak er nu gemaaid wordt', aldus Klievink. Zowel Guelen als Klievink spraken de hoop uit dat ze met behulp van het college door konden gaan met de activiteiten in de Vlaam en bij SDDL. Want ondanks dat het kleine verenigingen zijn, zijn ze heel belangrijk voor de leefbaarheid van Ravenstein en haar kernen.

Ruitersportvereniging Cadans Bij ruitersportvereniging Cadans werd het college bijgepraat over de perikelen rond de buurtvereniging enCadans. Duidelijk werd dat in het verleden door de toenmalige gemeente Ravenstein de procedure niet helder is gevolgd, waardoor Cadans nog steeds officieel geen vergunning heeft. Hierdoor kan ze niet investeren in het opknappen van het clubgebouw. Nu is de wens van beide partijen dat dit alsnog gebeurt. `De procedure moet netjes gevolgd worden. Cadans hoeft niet bang te zijn dat we hier met bulldozers het terrein opkomen', aldus de burgemeester. Wethouder Iding gaf aan op dit onderwerp actie te ondernemen.

Druk bezochte bewonersavond Het collegebezoek werd afgesloten met een drukbezochte bewonersavond. Ook hier werden burgemeester en wethouders goed bijgepraat over de onderwerpen die leven bij de Ravensteinse inwoners. Zo wil de stichting Ravensteinse kermis de jaarlijksekermis een nieuwe impuls willen geven. En ook de problemen met het subsidiebeleid van de gemeente werdenbesproken. Veel ruimte was er voor het dorpsplan Ravenstein. Rode draad tijdens de avond was de eigenheid van Ravenstein. `Laat Ravenstein geen wijk van Oss worden, maar heb respect voor de eigenheid van de kernen', was de boodschap. Burgemeester Klitsie gaf aan dat het college het een waardevolle dag had gevonden: `Het was een vol programma, maar we hebben een erg goed beeld gekregen van wat er leeft. In het dorpsplan Ravenstein kunnen we hier ons voordeel mee doen.' Het volgende bezoek van het college is op 12 september. Dan bezoekt B&W de wijk Ruwaard.