Lijst Pim Fortuyn


LPF: G8 kiest voor bodemloze put

09/07/2005 - De Lijst Pim Fortuyn vreest dat het besluit van de G8-top om de armoede in de armste landen van de wereld te bestrijden door extra ontwikkelingsgeld uit te trekken geen oplossing zal bieden. Alleen eerlijke handel, in combinatie met goed bestuur en vergaande corruptiebestrijding, kan leiden tot de zelfredzaamheid van Afrikaanse staten. Meer hulp is vooral symptoombestrijding, goed voor ons eigen geweten, maar met een averechts effect. Immers, van hulpverslaving gaat een verlammende werking uit.

Tijdens de onlangs gehouden G8-top is besloten om de komende vijf jaar 50 miljard dollar (42 miljard euro) vrij te maken voor extra ontwikkelingshulp aan de armste landen. Ongeveer de helft daarvan zal ten goede komen aan landen in Afrika. Het bereikte compromis gaat feitelijk in tegen de wens van de VN secretaris-generaal, Kofi Annan, en verscheidene Afrikaanse leiders, die eerder aangaven het bevorderen van eerlijke handel door het Westen met de arme landen als enige oplossing te zien.

De afgelopen dertig jaar is al zon 900 miljard dollar aan ontwikkelingshulp naar Afrika gegaan, terwijl het continent er gedurende die periode alleen maar armer op is geworden. De Afrikaanse Unie zelf geeft bovendien aan dat ieder jaar 150 miljard ten prooi valt aan corruptie. Daarnaast zagen corrupte leiders kans om naar schatting 140 miljard dollar illegaal door te sluizen naar Westerse banken. Dit verduisterde geld zou, wat de Lijst Pim Fortuyn betreft, teruggevorderd moeten worden ten behoeve van de Afrikaanse bevolking zelf.