Artsen zonder Grenzen


Elly de Decker, projectcoördinator in DRC

Juni 2005 - Na vijf jaar gewerkt te hebben als management consultant in Londen vond Elly de Decker het tijd worden om het over een andere boeg te gooien. "Artsen zonder Grenzen is een organisatie die ik al van jongs af aan ken en die mij altijd heeft aangetrokken. Ik dacht dan ook: Nu of nooit!. Dat was een kleine drie jaar geleden.

Naam Elly de Decker Leeftijd 32 Werkte voor Artsen zonder Grenzen in Bangladesh (financieel coördinator) en Democratische Republiek Congo (projectcoördinator)

Werken als projectcoördinator in de Democratische Republiek Congo Voor mijn tweede uitzending ging ik weg als projectcoördinator. In die rol ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in een project. Je wordt ook verondersteld een visie op te bouwen over hoe het project zich zou moeten ontwikkelen. Als die visie goedgekeurd wordt door het coördinatie team van het land en de eindverantwoordelijke te Amsterdam, dien je dat uit te voeren. Het is een rol die heel afwisselend is; op het ene moment ga je over de contracten voor nieuwe lokale medewerkers, een ander moment schrijf je een subsidieverzoek aan een donor of onderhandel je met de lokale autoriteiten over wat je wilt gaan doen."

Tuberculoseprogramma
"We waren bijvoorbeeld ook met het team bezig hoe je in een plaats als Shabunda (Oosten van de Democratische Republiek Congo) een tuberculoseprogramma kunt opzetten met enige kans op succes. De rol brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee; vooral op het vlak van veiligheid. Het is mijn taak het project te leiden en resultaten te bereiken. Het houdt ook in dat ik verantwoordelijk ben voor het fysieke en het mentale welzijn van de mensen met wie ik samenwerk en dat 24 uur per dag en 7 dagen per week. Wat mij enorm bevalt aan deze functie is dat je heel hands-on betrokken bent bij alle aspecten van het project en ik de richting die het project inslaat echt kan beïnvloeden.

Shabunda
Ik heb negen maanden in Shabunda gewerkt en een prachtige tijd gehad. Het was vaak verre van makkelijk, maar het werk gaf veel voldoening. Shabunda is een heel geïsoleerde plek, dat alleen per vliegtuig bereikt kan worden. De focus van het project is het ondersteunen van de lokale gezondheidsautoriteiten. Tijdens de jaren van president Mobutu en de daaropvolgende oorlog, die de streek zwaar heeft geteisterd, is alle infrastructuur, waaronder ook de gezondheidszorg, volledig vernield. Artsen zonder Grenzen steunt het ziekenhuis in Shabunda en tevens zes gezondheidsposten in het omliggende gebied. De logistieke activiteiten zijn niet te onderschatten; de wegen zijn in een zodanig slechte staat dat het team zich enkel op motorfietsen kan verplaatsten. Een afstand van 23 kilometer overbruggen kost ons vaak meer dan drie uur."

HIV/aids
"In de periode dat ik in Shabunda werkte, was de situatie redelijk stabiel. Daarom waren we in de gelegenheid het project enorm uit te breiden. We zijn gestart met het vrijwillig counselen en testen van mensen die mogelijk met HIV/aids besmet zijn. Verder hebben we de behandeling opgezet van infecties die vaak met HIV/aids gepaard gaan. Ook zijn we begonnen met het ondersteunen van het al bestaande, maar heel wankele, tuberculoseprogramma. Al met al werd het project redelijk groot. s Avonds vroegen we ons dan ook regelmatig af: Doen we niet te veel?

Mooie herinneringen
Mijn goede herinneringen gaan vooral over de vele activiteiten waarbij we zo actief betrokken waren; zoals de vaccinatiecampagne, Wereldaidsdag, Internationale Vrouwen Dag, de start van het vernieuwde tuberculose-programma en de bezoeken aan de gezondheidsposten rondom Shabunda. Ook bepaalde gezellige avonden met het team blijven me bij. Het was zeker hard werken, maar af en toe een beetje relaxen mag ook.

Opstarten van het tuberculoseprogramma
Minder goede herinneringen heb ik over de soms frustrerende relaties met onze lokale partners van het ministerie van Volksgezondheid. Een voorbeeld daarvan was de provinciale verantwoordelijke voor het tuberculose-programma, die naar Shabunda was gekomen om verpleegkundigen te trainen. Hij vertrok alweer op dezelfde dag dat hij gekomen was, omdat ik weigerde hem meer daggeld te geven dan wat duidelijk op voorhand was afgesproken. Daardoor werd de start van het vernieuwde programma, waar we zoveel tijd en energie hadden in gestopt, geblokkeerd. Een goede maand later is het programma uiteindelijk dan toch gestart. Hopelijk loopt het nu relatief vlot.

Toekomst
Ik ben nu net twee maanden thuis en keer op korte termijn terug voor twee maanden naar de Democratische Republiek Congo. Ik ga weer werken als projectcoördinator maar nu in een ander project. Mijn persoonlijke uitdaging voor de toekomst is uit te zoeken hoe ik dit werk kan combineren met een stabieler leven in Europa.

Artsen zonder Grenzen -- Plantage Middenlaan 14 1018 DD Amsterdam -- GIRO 4054