Artsen zonder Grenzen


Ontheemden in Noord-Ugandese kampen moeten overleven met drie liter water per dag

11/07/2005 10:44 -- Ontheemden in Noord-Ugandese kampen moeten overleven met drie liter water per dag. Artsen zonder Grenzen begint een grootscheepse operatie om de watervoorziening en hygiëne te verbeteren.

Tienduizenden ontheemden zijn afgeholpen half jaar vanuit Lira verhuisd naar de kampen op het platteland rondom de stad. In deze kampen, waar Artsen zonder Grenzen actief is, is het aantal ontheemden gestegen van 120.000 naar 170.000. Maar de verantwoordelijke autoriteiten hebben niet de noodzakelijke verbeteringen aangebracht in de watervoorziening , zegt AzG landencoördinator Peter Muller in Kampala. Mensen leven van drie liter water per dag, terwijl zij 15 liter schoon water per dag nodig hebben. Artsen zonder Grenzen is begonnen de watervoorziening en hygiëne te verbeteren.

Mensen moeten elke dag op verschillende plekken drie uur in de rij staan om water te krijgen of zich buiten het kamp begeven, waar zij het risico lopen in handen te vallen van de Lords Resistance Army. Met als gevolg dat mensen verontreinigd water drinken uit rivieren of meertjes, waar ze ziek van worden.

Ziektecijfers, gebaseerd op informatie uit AzG klinieken, tonen aan dat de meeste mensen, 38 procent, ziek worden als gevolg van malaria. 12 procent kampt met diarree en nog eens 6 procent met wormen; beide ziekten ontstaan door het drinken van verontreinigd water. In het aangrenzende district Gulu is sinds maart verschillende keren cholera uitgebroken. Ook in Kampala en in de districten Arua, Nebbie, Adjumani en Kotido is afgelopen weken cholera geconstateerd.

Bijna een kwart van de ontheemden heeft geen toegang tot latrines en anderen moeten een latrine delen met 60 andere kampbewoners. Hygiëne is dan ook een groot probleem. Vuilverwerking vindt bijna niet plaats en vuilverbranding levert brandgevaar op voor de rieten daken.

Artsen zonder Grenzen is begonnen om de watervoorziening en de hygiëne te verbeteren. Om de toegang tot schoon drinkwater te verbeteren heeft AzG 28 gaten geboord om nieuwe waterputten te bouwen, waterputten hersteld, handpompen gerepareerd en meer dan 3.000 latrines gegraven.

Al 19 jaar gaat de bevolking gebukt onder een wreed conflict. 1,6 miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht en wonen in kampen of in zogenaamde beschermde dorpen. In Uganda biedt AzG medische zorg voor ontheemden in Gulu, Lira, Pader en Kitgum district. Daarnaast runt AzG een therapeutische voedingscentrum in Lira. AzG is in Lira actief sinds 2004 en richt zich met name op het bieden van medische zorg en voeding aan ontheemden in 6 kampen rondom Lira. In Arua behandelt AzG met name HIV/aids patiënten. In Nkakapiripirit kunnen kala azar patiënten bij AzG terecht. In afgelopen weken hebben teams van AzG zich vooral ingezet om cholera te bestrijden in Gulu, Arua, Nebbi en Kotiba.

Ondanks overval op compound in Burundi, blijft Artsen zonder Grenzen medische zorg bieden aan patiënten -- datum: 11/07 Vorige bericht Nieuws home

Artsen zonder Grenzen -- Plantage Middenlaan 14 1018 DD Amsterdam -- GIRO 4054