Dienstenbond CNV

CAO SWK: onderhandelingen na vakantie
12-07-2005

De CAO-onderhandelingen voor de Samenwerkende Winkelketens (SWK) zullen na de vakantie worden gestart. Tot nog toe was er nog te weinig bekend over de precieze uitwerkingen van de overheidsmaatregelen en de gevolgen die dit zal hebben voor een aantal branches.

Eerder dit jaar hebben de leden van CNV Dienstenbond hun goedkeuring gegeven aan de voorstellenbrief richting de werkgevers. Tot op heden hebben nog geen formele onderhandelingen plaatsgevonden. Nu er meer duidelijkheid is over de impact van de overheidsmaatregelen zullen de onderhandelingen na de vakantie starten. Wij begrijpen dat iedereen zit te wachten op duidelijkheid over de loonsverhogingen voor 2005 en hopen er dan zo spoedig mogelijk uit te komen.

De afgelopen maanden
Het afgelopen jaar is zeker geen normaal onderhandelingsjaar geweest. Pas onlangs zijn een aantal trendsettende CAOs afgesloten. Daar is het echter bij gebleven, zeker in de handelssector. De meeste CAOs liggen net als uw CAO ver achter op het gebruikelijke schema. 2004 was het jaar waarin de overheid vergaande maatregelen aankondigde. Maatregelen die door de vakbonden en de grote betrokkenheid van de vakbondsleden bij de verschillende demonstraties gelukkig gedeeltelijk zijn teruggedraaid. Het heeft maanden geduurd voordat de overheid volledige duidelijkheid heeft gegeven hoe hun maatregelen precies zouden gaan uitwerken. Daarnaast is er nog veel onduidelijkheid over de toekomst van het prepensioen. Die zijn ondergebracht in een centraal fonds voor de Detailhandel. Zowel werkgevers als werknemersorganisaties begrijpen dat iedereen zit te wachten op duidelijkheid over de loonsverhogingen voor 2005.

De gevolgen van de vertraging
Nu een nieuwe CAO nog op zich laat wachten, betekent dat ook langer onduidelijkheid over de loonsverhoging voor het jaar 2005. Bij de onderhandelingen nemen wij dit mee en betekend dus niet dat er over de afgelopen maanden geen loonsverhoging zal zijn. De datum van uitkeren zal echter verlaat zijn. Er zal in het najaar een discussie gevoerd moeten gaan worden over het prepensioen. Pas sinds een week geleden is de laatste onduidelijkheid met betrekking tot de pensioenmaatregelen weggenomen, doordat de Belastingdienst heeft aangegeven hoe zij de regelingen gaan beoordelen. Ook dit zal een behoorlijke klus worden. Hoe de overheidsmaatregelen in deze branche gaan uitvallen is niet te voorspellen, maar het is zeker dat de regeling in zijn huidige vorm niet voortgezet kan worden i.v.m. de extra belastingen die erover betaald moeten gaan worden. In het najaar zal dan ook gekeken moeten worden welke alternatieven mogelijk zijn, om zo de gevolgen te repareren. Tot slot blijft de huidige CAO gewoon van kracht. De werkgever moet zich dan ook blijven houden aan de regels uit de CAO.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per e-mail op het adres h.devaan@cnvdibo.nl