Dienstenbond CNV

Onderhandelingsresultaat CAO Tuincentra
12-07-2005

De afgelopen week hebben wij een onderhandelingsresultaat weten te bereiken met de werkgevers in de Tuincentrumbranche voor een "nieuwe" CAO met een looptijd van 1 april 2004 tot 1 januari 2006.

Wat is hieraan vooraf gegaan?
Na onderhandelingen die ruim een jaar hebben geduurd, hebben wij in april 2005 de werkgevers per brief laten weten dat als ze bij hun eisen zouden blijven, het geen zin had om voor de vorm bij elkaar te gaan zitten. De belangrijkste eis waar wij tegenaan liepen, was de uitbreiding van de werkweek van 38 naar 40 uur zonder daarbij de 2 uur extra werk te betalen. Als zo'n eis op tafel blijft, is het moeilijk om verder te onderhandelen. Letterlijk hebben we in onze brief gesteld: "Als u net als wij tot een CAO Tuincentra wilt komen, vragen wij u om uw voorstellen onder de loep te nemen en te kijken of het mogelijk is om uw voorstellen zo te wijzigen dat wij tot een nieuwe CAO Tuincentra kunnen komen. Aangezien werkgevers niet direct reageerden, hebben wij de tijd genomen om onze leden te informeren via een kaartenactie: "Geen groen licht voor 2 uur extra arbeidsplicht". Verder hebben wij gevraagd om de steun van het winkelend publiek wat ook in uw winkel over de vloer komt en heeft de media ruimschoots aandacht geschonken aan de problemen rondom de CAO-onderhandelingen.

Wat is er vervolgens gebeurd?
Wij hebben de afgelopen maanden verschillende keren met werkgevers gesproken en omdat uiteindelijk gebleken is dat werkgevers de CAO Tuincentra net zo belangrijk vinden als wij, hebben wij het volgende weten af te spreken:

* Ongewijzigde verlenging van de CAO tot 1 januari 2006.
* Een structurele loonsverhoging van 1% per 1 oktober 2005.
* In september praten wij verder over een nieuwe CAO die per 1 januari 2006 moet ingaan. Onderwerpen die dan op de agenda staan, zijn het jaarurenmodel en een collectieve levensloopregeling.

Wij leggen dit resultaat nu neutraal aan u voor. Aan u nu het laatste woord!

Via e-mail kunt u aangeven of u akkoord bent met het behaalde resultaat; graag voor 1 augustus 2005.

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen over deze info of het bereikte resultaat? Dan kunt u contact opnemen met de bestuurder voor de Tuincentra: Neoletta Poelgeest. Tel: 035-6460580 of mail naar n.poelgeest@cnvdibo.nl

Vanwege de vakantieperiode kan beantwoording wel even op zich laten wachten. Wij vragen uw begrip daarvoor.