Time : 11:11:32 AM
Date : Tuesday, July 12, 2005
Sender Name: Ovam

Voormalige Asphaltcogebouwen te Asse gelijk met de grond

Op 30 juni laatstleden werd in opdracht van de OVAM het allerlaatste gebouw op het voormalig Asphaltcoterrein gelijk gemaakt met de grond. De sloop van deze gebouwen luidde de eerste fase in van de bodemsanering waarbij de eigenlijke bodemsaneringswerken in een tweede fase (volgend jaar) van start zullen gaan.

Bij de afbraak van de gebouwen, die werd aangevat op 17 januari 2005 en waarbij de typerende watertoren werd gesloopt, werd de vertraging van enkele werkdagen ten gevolge van de barre weersomstandigheden in de maand februari vlot weggewerkt. Ook bij het aantreffen van asbestcementplaten in de plafonds werd nagenoeg geen vertraging genoteerd ondanks dat hiervoor een specifieke strategie diende uitgedokterd en gevolgd te worden in samenspraak met de bevoegde federale overheid.
Het asbest werd machinaal verwijderd terwijl een erkend labo luchtmetingen uitvoerde om het aantal deeltjes asbestvezels in de nabije omgeving met argusogen te volgen. De concentratie hiervan bereikte geenszins de detectielimieten.

Het prijskaartje voor de sloop van de voormalige Asphaltcogebouwen bedraagt ca. ¤ 334.000 met een geraamde meerkost van ongeveer ¤ 80.000. Tijdens de werken werd rekening gehouden met een maximale scheiding van afvalstromen en mogelijk hergebruik van de vrijgekomen stoffen. Zo werden er van verscheidene gebouwen (waar geen productie heeft plaats gehad) de bakstenen gerecupereerd om te hergebruiken, evenals de vrijgekomen metalen.
Andere vrijgekomen afvalstoffen zoals roofing, verontreinigd steenpuin en asbestcementplaten werden reglementair afgevoerd naar erkende verwerkers van afvalstoffen.
Actueel ligt er op het terrein nog gebroken steenpuin gestockeerd om eveneens te hergebruiken in aan te leggen verhardingen nadat labotesten hebben uitgewezen dat dit steenpuin niet verontreinigd is.

Intussen werd ook reeds tussen de OVAM en de dienst Infrastructuur van de Vlaamse Gemeenschap (LIN) overleg gepleegd met betrekking tot de aanleg van de ringweg rond Asse, zodat de werken maximaal op elkaar worden afgestemd.

Deze maand zal de rust weerkeren op het voormalig Asphaltcoterrein. De site blijft vooralsnog volledig omheind met een 2 meter hoog hekwerk om niet-bevoegde personen te weren van de werf, er liggen namelijk opengegooide kelders die valgevaar inhouden.

Zodra het terrein helemaal vrij is van het resterend steenpuin, kan overgegaan worden tot de tweede fase van de bodemsanering. Het terrein is voorwerp van een bodem- en grondwaterverontreiniging met onder meer minerale olie, PAK's (polyaromatische koolwaterstoffen), fenolen en BTEX'en (Benzeen, Tolueen, Ethylbenzeen en Xyleen). De eerste stappen bij de bodemsanering zijn het mogelijks uitvoeren van enkele proeftesten met chemische oxidatie, stroom- en stoominjectie. Het stortterrein, gelegen langszij de Molenstraat te Asse, zal eveneens onderwerp uitmaken van een bodemsanering. Dit stortterrein wordt weliswaar apart behandeld van het fabrieksterrein.12/7/2005

Voor meer informatie :

Guy Haemels
Woordvoerder OVAM
Tel. : 015/284 148
Fax : 015/284 139