Dienstenbond CNV

CAO & Pensioendiscussie Brandstoffen
12-07-2005

Overheidsmaatregelen zullen de huidige vroegpensioenregeling onbetaalbaar maken. Inmiddels zijn er twee overleggen geweest met de werkgevers bij de CAO voor het Brandstoffenbedrijf om te zoeken naar een oplossing hiervoor. Als gevolg daarvan zijn de CAO-onderhandelingen nog niet gestart.

In september zullen de eerste CAO-onderhandelingen gaan plaatsvinden. Dan zal er ook meer duidelijkheid komen over de mogelijke oplossingen voor de vroegpensioenregeling. CNV Dienstenbond hoopt er dan snel uit te kunnen komen, want ook wij beseffen dat u graag duidelijkheid wilt over uw loonsverhoging over 2005.

De afgelopen maanden
Het afgelopen jaar is zeker geen normaal onderhandelingsjaar geweest. Pas onlangs zijn een aantal trendsettende CAOs afgesloten. Daar is het echter bij gebleven, zeker in de handelssector. De meeste CAOs liggen net als uw CAO ver achter op het gebruikelijke schema. 2004 was het jaar waarin de overheid vergaande maatregelen aankondigde. Maatregelen die door de vakbonden en de grote betrokkenheid van de vakbondsleden bij de verschillende demonstraties gelukkig gedeeltelijk zijn teruggedraaid. Het heeft maanden geduurd voordat de overheid volledige duidelijkheid heeft gegeven hoe hun maatregelen precies zouden gaan uitwerken. Niet alleen op het gebied van de nieuwe arbeidsongeschiktheidsregeling, maar ook de vroegpensioenen. Keer op keer kwamen er nieuwe onduidelijkheden bij. Pas twee weken geleden gaf het Ministerie van Binnenlandse Zaken aan hoe de Belastingdienst de maatregelen zou gaan toepassen. Zowel werkgevers- als werknemersorganisaties begrijpen dat iedereen zit te wachten op duidelijkheid over de loonsverhogingen voor 2005. De vroegpensioendiscussie gaat echter over meerdere procenten van uw salaris. Misschien niet direct op de bankrekening, maar wel geld dat u later zult krijgen. De vroegpensioendiscussie loskoppelen van de CAO-onderhandelingen zou dan ook een groot risico met zich meebrengen. Nu er duidelijkheid door de overheid is gegeven kan na de vakantie het overleg worden hervat met betrekking tot de pensioendiscussie. Dan zal ook begonnen worden aan de CAO-onderhandelingen.

Vroegpensioen
Met betrekking tot de pensioenen is er nog veel onduidelijkheid en zal er nog veel moeten gaan gebeuren. Omdat de overheid de huidige regeling extra gaat belasten zal de regeling onbetaalbaar worden als hij onveranderd wordt voortgezet. Onlangs is er een eerste presentatie geweest waarbij mogelijke oplossingen aan de orde kwamen. Omdat er geen centraal geregeld ouderdomspensioen (65+) is voor de gehele branche is het vinden van een manier om toch nog vervroegd te kunnen uittreden erg lastig. In vele andere CAOs worden de Vroegpensioengelden overgeheveld naar het ouderdoms-pensioen. Hierdoor wordt het gespaarde bedrag hoger, waardoor toch eerder kan worden uitgetreden. Bij bedrijven in de branche van het Brandstoffenbedrijf kan dit dus niet zomaar, omdat er geen centraal geregeld ouderdomspensioen is. Als het goed is heeft elke werknemer een ouderdomspensioenregeling die minimaal voldoet aan de eisen die in de CAO staan. Theoretisch kan de werkgever nu, als de nawerking van de CAO is verlopen, het betalen van de pensioenpremies stoppen. Er is dan namelijk geen CAO die hem dat verplicht. Bij een centraal geregelde pensioenregeling via een officieel pensioenfonds is er echter een aparte CAO met een lange looptijd. Als in dat geval de werkgevers en vakbonden geen CAO afsluiten, dan blijft de pensioen-CAO bestaan. Gezien de aard van pensioenen, lange termijn en zekerheid zijn belangrijk, is de aparte CAO dan ook wenselijk. Terwijl er bij het ouderdomspensioen geen centraal pensioenfonds is, is die er voor het vroegpensioenfonds wel. Als de vroegpensioen-regeling aan de normale CAO wordt toegevoegd betekent dit dus minder zekerheid. Daarnaast wordt het voor werkgevers lucratief om de CAO maar helemaal op te heffen, aangezien ze dan de pensioenpremies kunnen besparen. Voor het werkgeversdeel is echter vroeger wel een deel van de loonruimte ingeleverd. CNV Dienstenbond is hier dan ook geen voorstander van. Een centrale pensioenregeling is echter niet zomaar op te richten en de vraag is of het wel kan in deze branche.

Voordat er gekeken wordt naar alternatieven zal eerst de discussie over de inhoud van de pensioenregeling moeten worden afgerond. Omdat het vroegpensioenfonds beschikt over een groot overschot zullen de effecten verhoudingsgewijs met andere branches kunnen meevallen. De eerste berekeningen duiden daar op. Hoewel de vroegpensioenregeling dus hoogstwaarschijnlijk niet geheel zal hoeven worden afgeschaft, moet er toch ernstig rekening mee worden gehouden dat door de overheidsmaatregelen de vroegpensioenregeling zal moeten worden versoberd. Dit kan ook een hogere uittreedleeftijd betekenen. Na de vakantie hopen wij u hier meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per e-mail op het adres h.devaan@cnvdibo.nl