GroenLinks

Kamervragen over HSL en vertraging in de exploitatie

12 juli 2005

Door gesteggel over technische veiligheidseisen dreigt er het eerste half jaar na de opening van de HSL-zuid geen trein over het nieuwe traject te rijden. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. GroenLinks wil dat de minister van Verkeer & Waterstaat voorkomt dat er vertraging in de exploitatie van de HSL-zuid ontstaat. Vandaar dat Wijnand Duyvendak de volgende kamervragen heeft gesteld.

Schriftelijke vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) aan de minister van Verkeer en Waterstaat over mogelijk vertraging in de exploitatie van de HSL-zuid.


1. Kent u het bericht dat het eerste halfjaar na de opening van de HSL-zuid er mogelijk geen treinen rijden?


2. Klopt dit bericht, en zo ja, welke oorzaken zijn hiervoor aan te wijzen?


3. Sinds wanneer zijn de problemen bij u bekend en wanneer heeft u hierover de Kamer ingelicht?


4. Klopt het dat het probleem of een deel van het probleem is dat het ministerie onvoldoende duidelijkheid geeft over de technische specificaties van het beveiligingssysteem? Zo ja, hoe kan dit probleem zijn ontstaan? Zo nee, waarop baseren HSA en SNCF dan hun bewering dat de vertraging het gevolg is van vertraging op het ministerie?


5. Zijn er harde deadlines gesteld voor de aanlevering van de betreffende technische specificaties en staat duidelijk omschreven in de overeenkomsten welke informatie exact benodigd is door de constructeurs van de treinen? Zo nee, waarom niet?


6. Wat is de actuele planning met betrekking tot de ingebruikneming van de HSL-zuid?


7. Welke vertraging is zeker, wat is de vertraging die het meest waarschijnlijk is en welke vertraging is maximaal mogelijk?


8. Kunt u garanderen dat er inderdaad vanaf 1 januari 2007 treinen zullen kunnen gaan rijden op de HSL-zuid? Zo nee, heeft dit eventueel financiële gevolgen voor de staat, hoe hoog zijn deze en hoe worden die gedekt?


9. Herinnert u zich uw eerdere bewering dat elke maand vertraging de staat 22 miljoen euro kost? Is dit nu aan de orde?