Universiteit Twente

UT stimuleert jong talent nanotechnologie

Benoeming drie nieuwe hoogleraren

De Universiteit Twente heeft drie jonge hoogleraren benoemd op deelgebieden van de nanotechnologie. Met de benoeming van prof.dr.ir. Harold Zandvliet, prof.dr.ir. Hans Hilgenkamp en prof.dr.ir. Jurriaan Huskens stimuleert het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie excellente jonge wetenschappers en maakt het een keuze voor onderzoeksrichtingen
-nanofabricage, -devices en -elektronica- die van strategisch belang zijn voor de positie in het nationale nanotechnologie-programma en voor internationale profilering van het onderzoek.

Jurriaan Huskens (37) is benoemd tot hoogleraar Nanofabrication. Hij studeerde Scheikundige Technologie aan de TU Eindhoven en promoveerde aan de TU Delft. In 2002 verwierf hij een VIDI-subsidie van NWO voor onderzoek naar het positioneren en ordenen van moleculen, nodig om ze als bouwblokken voor nano-elektronica te kunnen gebruiken. Huskens is gespecialiseerde in nanofabricage via onder meer zelf-assemblage van moleculen en nieuwe lithografische technieken, en hij is leider van het flagship `Nanofabrication' in het nationale programma NanoNed.

Hans Hilgenkamp (38) is benoemd tot hoogleraar Condensed Matter Physics and Devices. Hij studeerde tot 1991 Technische Natuurkunde aan de UT, en promoveerde in 1995 bij prof Horst Rogalla. In 1997 werd hij benoemd tot Research Fellow van de KNAW. In 2002 verwierf hij een VIDI subsidie voor onderzoek naar het meten van de minieme magneetvelden op de schaal van enkele atomen. Hilgenkamp heeft al verschillende malen gepubliceerd in bladen als Nature, Science en Applied Physics Letters, over onderwerpen zoals supergeleidende materialen en sensoren.

Harold Zandvliet (41) is benoemd tot hoogleraar Physical Aspects of Nano-electronics. Hij studeerde in 1986 cum laude af in de Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente en promoveerde in 1990 aan dezelfde faculteit. Na enkele jaren Philips `Natlab' keerde hij terug naar de universiteit. In 2002 kreeg hij een VIDI-subsidie van NWO voor zijn onderzoek naar elektronica met moleculen. Zandvliet is gespecialiseerd in onder meer Scanning Tunneling Microscopy, het groeien van dunne lagen op halfgeleiders, kristalgroei, quantumtransport en de spontane vorming van patronen op oppervlakken.

Meer informatie over het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente: www.mesaplus.utwente.nl

Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

Laatst gewijzigd op 12-07-2005 10:58:06
© Universiteit Twente Printversie (opent in een nieuw venster)