Rechtbank Leeuwarden


Friesland Bank moet accountantsrapport afgeven aan curator

De Vosbouw-groep had een financieringsovereenkomst en een rekening-courantverhouding met de Friesland Bank. Naar aanleiding van de verslechterde financiële positie van de Vosbouw-groep heeft de Friesland Bank het accountantsbureau PricewaterhouseCoopers een onderzoek laten doen naar de vermogenspositie van de Vosbouw-groep. De Vosbouw-groep is nadien in staat van faillissement verklaard. De curator heeft de Friesland Bank gevraagd om een kopie van het onderzoeksrapport van PricewaterhouseCoopers. De curator heeft belang bij dit rapport omdat hij zich daarmee een nader beeld kan vormen van de oorzaken en achtergronden van het faillissement. Ook kan de curator het rapport gebruiken om te beoordelen of er mogelijk aanleiding is om bestuurders aansprakelijk te stellen. De Friesland Bank weigert het rapport echter af te geven omdat de curator geen schriftelijke geheimhoudingsverklaring wil ondertekenen.

In kort geding is de Friesland Bank veroordeeld tot afgifte van dit rapport aan de curator. Volgens de voorzieningenrechter handelt de Friesland Bank in strijd met de zorgvuldigheid door kennisneming van dit rapport aan de curator te weigeren.

Hiertoe heeft de rechter in zijn vonnis van 6 juli 2005 overwogen dat het onderzoek voortvloeide uit een toentertijd tussen de bank en de Vosbouw-groep bestaande intensieve kredietrelatie. De vermogenspositie en het toekomstperspectief van de Vosbouw-groep waren de voornaamste onderwerpen van dat onderzoek. De bestuurders en medewerkers van de Vosbouw-groep hebben hun volledige medewerking gegeven aan het onderzoek en zijn de kosten (65.000 euro) door de Friesland Bank volledig doorberekend aan de Vosbouw-groep. De rechter ziet dan ook niet in dat het accountantsrapport niet bekend mag worden aan de Vosbouwgroep en de curator.

LJ Nummer

AT9151

Bron: Rechtbank Leeuwarden
Datum actualiteit: 12 juli 2005 Naar boven