Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan, mede namens de Ministers voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties en Justitie, op de schriftelijke vragen gesteld door lid Çörüz over het inleveren van vervalste aktes bij inschrijving in het bevolkingsregister. Deze vragen werden ingezonden op 13 mei 2005 met kenmerk 2040514680.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot
Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Pechtold, minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, en de heer Donner, minister van Justitie, op vragen van het lid Çörüz (CDA) over het inleveren van vervalste aktes bij inschrijving in het bevolkingsregister

Vraag 1
Kunt u, met ondersteuning van getallen, aangeven of de fraude met aktes de afgelopen vijf jaar is toegenomen of afgenomen?

Antwoord
Het College van procureurs-generaal heeft meegedeeld dat door het Openbaar Ministerie wordt bijgehouden in hoeveel zaken fraude wordt gepleegd met authentieke akten in het algemeen. Er vindt echter geen afzonderlijke registratie plaats van fraude met huwelijks- en geboorteakten. Er valt dan ook geen op cijfers gebaseerde uitspraak te doen over ontwikkelingen met betrekking tot het plegen van fraude bij inschrijving in het bevolkingsregister in de afgelopen vijf jaar.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het correct is dat een aantal gemeenten, in het belang van de betrouwbaarheid van de overheidsadministratie, ervoor heeft gekozen geen aktes meer te behandelen uit probleemlanden in afwachting van nieuw beleid?

Antwoord
De gemeenten zijn autonoom in hun beslissing om een brondocument al dan niet in te schrijven in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA). Een aantal gemeenten heeft op advies van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) ervoor gekozen de inschrijving van documenten uit de voormalige probleemlanden aan te houden in afwachting van nieuw beleid. Er zijn ook gemeenten die er voor hebben gekozen dit advies niet te volgen.

Het beleid met betrekking tot brondocumenten ligt vast in de 'Circulaire legalisatie en verificatie van buitenlandse documenten betreffende de staat van personen'. Het is aan de beoordelende instanties in casu de gemeenten, binnen de beleidsvrijheid die hierbij bestaat, eventueel richtlijnen voor eigen, gemeentelijk beleid te ontwikkelen. De voorzitter van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de voorzitter van NVVB heeft aangekondigd dat de vier grote gemeenten met het oog hierop binnenkort een proefproject beginnen, waarbij zij verificatieverzoeken zullen indienen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Mijn ministerie zal die verzoeken doorgeleiden aan de Nederlandse vertegenwoordiging in het betreffende voormalige probleemland.

Vraag 3
Kunt u, met verwijzing naar uw brief van 24 september 2004 waarin u de Kamer informeert de Kamer op een nader te bepalen tijdstip een notitie te doen toekomen over het legalisatie- en verificatiebeleid, de Kamer op korte termijn c.q. vóór de zomer dit nieuwe beleid doen toekomen, opdat een einde komt aan de onduidelijkheid?

Antwoord
Op initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt door de betreffende ministeries en de beoordelende instanties gezocht naar een werkbaar systeem van controle van de honderdduizenden documenten die jaarlijks in het Nederlands rechtsverkeer komen - rechtstreeks op basis van het Apostilleverdrag (Verdrag tot afschaffing van het vereiste van legalisatie voor buitenlandse akten, 5 oktober 1961) dan wel gelegaliseerd door de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland -, in relatie tot de mogelijkheden van verificatie in het buitenland.

Ik zal in overleg met de andere betrokken bewindspersonen en de NVVB de Tweede Kamer zo spoedig mogelijk een beleidsnotitie doen toekomen over het legalisatie- en verificatiebeleid van de beoordelende instanties alsmede de bijdrage die het ministerie van Buitenlandse Zaken daaraan kan leveren (brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer d.d. 24 september 2004, Kamerstuk 29831, nr. 1).


---- --