Gemeente Ermelo


NATUURONDERZOEK BUITENGEBIED

De Gemeente Ermelo is volop bezig om diverse bestemmingsplannen te herzien. Dit betreft met name de bestemmingsplannen van het buitengebied van Ermelo waarin grote gebieden als het Tonselse Veld, het westelijk buitengebied en de bos- en heidegebieden van de Veluwe worden meegenomen.

Onderzoek natuurwaarden.
De presentaties van de gebiedsvisies voor deze plannen zijn inmiddels geweest. Nu is de fase aangebroken dat ontwerpbestemmingsplannen worden opgesteld. Om voldoende inzicht te krijgen in de natuurwaarden van het gebied wordt er onderzoek uitgevoerd. Ook verplicht wetgeving de gemeente om een dergelijk onderzoek uit te voeren over soort- en gebiedsbescherming. In dit ecologisch of natuuronderzoek wordt bekeken welke beschermde planten- en diersoorten voorkomen en welke gebieden kwetsbaar zijn voor veranderingen in de huidige situatie. Het onderzoek is op gebiedsniveau en daardoor globaal van karakter. De resultaten zijn niet toereikend voor specifieke aanvragen of wijzigingen op lokaal niveau.

Dit natuuronderzoek wordt door twee ecologische bureau´s uitgevoerd en is, vanwege broedvogels, in mei gestart. Om een compleet beeld te krijgen van aanwezige planten- en diersoorten moet op verschillende tijdstippen van de dag onderzoek worden gedaan. Broedvogels bijvoorbeeld worden ´s morgens geïnventariseerd, terwijl vleermuizen pas tegen de avondschemering actief zijn en hun aanwezigheid verraden. Het kan dus voorkomen dat u een medewerker van deze bureau´s in het veld of op uw erf op een vreemd tijdstip van de dag aantreft. Medewerkers melden, voor zover mogelijk, hun komst aan voordat zij uw terrein betreden. Door de omvang van het gebied is dit echter niet altijd mogelijk en kan het voorkomen dat onderzoekers zich onaangekondigd op uw eigendommen of gebruiksgronden bevinden. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Voor vragen over de onderzoeken kunt u contact opnemen met de afdeling Openbare Werken, de heer A. Bremer, telefoon 567 242.