PERSBERICHT - 2005-07-12

Veel files verwacht door grote evenementen

De ANWB verwacht dit weekend files vanwege drie grote evenementen. In de Amsterdam Arena geeft de Ierse popgroep U2 een aantal uitverkochte concerten. Op de marinebasis van Den Helder zijn van vrijdag tot en met zondag de Nationale Vlootdagen. En in de Achterhoek trekt de Zwarte Cross tienduizenden bezoekers.

In combinatie met het vakantieverkeer, een deel van de regio Noord gaat met vakantie, kan dat aanstaande vrijdag files opleveren aan de zuidoostkant van Amsterdam (A10-zuid, A1, A2 en A9), rond Den Helder (N9, N99) en naar Halle (A18/N18 in Gelderland).

De verkeersdrukte blijft vrijdag overigens grotendeels beperkt tot Amsterdam en omgeving. Daar gaat vrijdag een deel van de scholen dicht. In een groot deel van het land zijn de zomervakanties al begonnen. Daardoor was het afgelopen week aanmerkelijk minder druk op de weg.

Europa
Op de Europese wegen zorgt vakantieverkeer dit weekend daarentegen wel voor lange files, zo verwacht de toeristenbond.

Frankrijk
In Frankrijk begint de drukte op de weg woensdag al, vanwege de nationale feestdag Quatorze Juillet. Er staan dan files rond de grote steden en op de vakantieroutes naar het Zuiden en het Westen. Ook vrijdag en zaterdag is de kans op files groot. Bovendien sluiten de Fransen in de nacht van zaterdag op zondag de Mont Blanctunnel af wegens werkzaamheden. 's Nachts wordt het verkeer beurtelings doorgelaten.

Duitsland
In Duitsland begint de zomervakantie in de deelstaten Bremen, Nedersaksen en Saksen. Ook de tienduizenden werknemers van de Ford-fabrieken in Keulen gaan met vakantie. Files zijn daardoor mogelijk op de snelwegen in het Ruhrgebied, rondom Bremen en Hamburg en in het zuiden van het land. Zondag is het centrum van Hamburg lastig bereikbaar vanwege een Harley Davidson-optocht.

België
In België zorgen vooral werkzaamheden voor vertraging. Bij Antwerpen krijgt de ringweg een uitgebreide opknapbeurt en in de Ardennen zijn werkzaamheden aan de E25 en de E411, twee belangrijke vakantieroutes naar het Zuiden.