Provincie Zuid-Holland

Van GGZ naar arbeid, best practices gebundeld

Hoe kom je als ex-psychiatrisch patiënt aan een passende baan?

Voor mensen met een psychische beperking is het vaak niet gemakkelijk om werk te vinden. Ook is het moeilijk om vanuit de sociale werkvoorziening door te stromen naar een reguliere baan. In Zuid-Holland zijn er ca. 50.000 mensen die zich in deze situatie bevinden. De provincie Zuid-Holland steekt professionals in de reïntegratiemarkt de helpende hand toe.

De provincie Zuid-Holland heeft onderzoek gedaan naar de factoren die de toegang tot de arbeidsmarkt van mensen met een psychische beperking bemoeilijken. De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in een boekje met de titel 'Zo gek nog niet'. Het boekje bevat praktische ideeën en concrete, bruikbare oplossingen om de doorstroom van mensen met een verleden in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) naar de arbeidsmarkt te bevorderen. Het boekje richt zich tot de professionals die de taak hebben deze mensen te helpen bij het vinden van betaald werk.

Goede voorlichting aan werkgeversGoede voorlichting aan werkgevers blijkt van doorslaggevend belang te zijn. Werkgevers kiezen - met name in periode waarin de economie niet meewerkt - nu eenmaal vaak voor risicoloze oplossingen. Onbekendheid met de regelgeving rondom reïntegratie en de onwetendheid over hoe om te gaan met mensen met een psychische beperking weerhouden werkgevers ervan deze mensen in dienst te nemen.

Om werkgevers goed te informeren zijn twee soorten acties effectief gebleken: informatievoorziening tijdens werkgeversbijeenkomsten en een lobbyteam. Een lobbyteam bestaat uit professionals en ervaringsdeskundigen. In hun 'rugzak' zit uitleg over wet- en regelgeving, gegevens van werkgevers die ervaring hebben met het tewerkstellen van mensen met een psychische beperking en tot slot de gegevens van werkzoekenden, zodat het ijzer gesmeed wordt als het heet is.

Het boekje 'Zo gek nog niet' is verkrijgbaar bij het Bureau Zorg van de Provincie Zuid-Holland, 070-4417783

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22