Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 12 juli 2005

Geboorte witwanggibbon Safaripark Beekse Bergen

'Gibbon-oma' en jong nu te zien vanaf de Wandelsafari

Na een draagtijd van 7 ½ maand is vrijdag 8 juli in Safaripark Beekse Bergen een witwanggibbon jong geboren. Moeder en jong maken het goed. Het jong wordt nog volledig afgeschermd door moeder en daarom is voor de verzorgers het geslacht van de jonge gibbon nog onduidelijk. Zodra dat bekend is zullen verzorgers een naam bedenken. Moeder Riki is al oud. Ze is al 33 jaar en gemiddeld hebben gibbons een levensduur van 25 tot 30 jaar. Vader Ory is met zijn 18 jaar een stuk jonger. Voor Riki en Ory is de pasgeborene het derde jong. Het jong zal zeker een aantal jaar bij of in de buurt van de moeder blijven. Na ongeveer een jaar zullen ook broer Merlijn en zus Njonja zich met de opvoeding gaan bemoeien.

Zang-apen
In Safaripark Beekse Bergen leven zowel witwanggibbons als witwandgibbons. De soorten zijn niet eenvoudig uit elkaar te houden, omdat sommige jonge dieren totaal van kleur veranderen, wanneer ze ouder worden. Gibbons worden tot de mensapen gerekend, vanwege een aantal overeenkomsten, zoals het ontbreken van een staart. Het zijn bijzonder elegante apen, die leven in de toppen van de hoge oerwoudbomen waar ze zich slingerend van tak tot tak voortbewegen. De dieren zijn hiervoor uitermate goed gebouwd. Zij hebben erg lange armen en door de lange sleutelbeenderen hebben ze nog meer bewegingsvrijheid. Bovendien zijn de gibbons bekend om hun zang. Het territorium wordt afgebakend met geluid. Vooral 's ochtends is het luide gezang goed te horen.

Een dagje Afrika
In Safaripark Beekse Bergen maken bezoekers in één dag kennis met diverse Afrikaanse diersoorten. Ze komen oog in oog te staan met leeuwen, zebra's, olifanten, giraffen, jachtluipaarden en neushoorns. Deze dieren leven op grote vlaktes met meerdere soorten samen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een reis door het grootste dierenpark van de Benelux te maken. Neemt men de safaribus of safariboot, dan vertelt de gids de meest actuele informatie over de dieren. Echt avontuurlijk is de wandelsafari. Hier lopen bezoekers over een Afrikaanse savanne en ontmoeten zij bijvoorbeeld de grootste olifant van Europa, Calimero. Het is ook mogelijk om met de eigen auto op safari te gaan. Safaripark Beekse Bergen is dagelijks geopend vanaf 10 uur.

Meer informatie over Safaripark Beekse Bergen is te vinden op: www.safaripark.nl maar men kan ook bellen met Safaripark Beekse Bergen, tel: 0900-2335732 (EUR 0,15 p.m.).

Noot voor de redactie (