Ingezonden persbericht


Bits of Freedom persbericht
12 juli 2005

Bewaarplicht verkeersgegevens ondergraaft vrijheid en democratie

Bits of Freedom heeft vandaag als lid van de Europese koepelorganisatie European Digital Rights (EDRI) een dringende open brief gestuurd aan het Britse
voorzitterschap van de Europese Raad en aan de Europese Commissie. Morgen vindt er in Londen een buitengewone vergadering plaats van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken over de voorgenomen bewaarplicht voor telefonie en internetdata. Het Engels voorzitterschap stuurt aan op een spoedbeslissing, zonder verdere inspraak van de Europese Commissie of het Europees Parlement. EDRI roept Raad en Commissie op tot grote terughoudendheid met het voorstel om de verkeersgegevens van alle Europeanen 1 tot 4 jaar op te slaan.

EDRI toont begrip voor de doorgaande inspanningen om aanslagen te voorkomen en de daders op te sporen, maar beschouwt de aanslagen in Londen in de eerste plaats als een aanslag op de mensenrechten. Het voorgenomen besluit maakt een zeer grote inbreuk op het recht op privacy en bedreigt de vrijheid van meningsuiting. Een antwoord op terrorisme in de vorm van bespionering van alle communicatie dreigt de daders enorm in de kaart te spelen; daarmee worden de fundamentele waarden van vrijheid en democratie ondergraven.

Het voorstel lijkt een eigen leven te leiden. Er is geen overtuigend bewijs van nut en noodzaak, er is geen grondige analyse van de kosten die door de industrie gemaakt moeten worden en onvermijdelijk doorvertaald in consumentenprijzen, er is geen serieus onderzoek naar de (technische) effectiviteit en tenslotte ontbeert het voorstel elke legitimiteit van een volwaardig debat met het Europees Parlement.

Als een voorgestelde maatregel op zulke systematische en overtuigende weerstand stuit, schrijft EDRI, van politici uit alle landen en van alle partijen, van allerlei sectoren uit het bedrijfsleven en van alle verdedigers van burgerrechten, dan zijn er gedegen en overtuigende argumenten nodig voor een echt democratisch debat.

Bij gebrek aan zulke argumenten roept EDRI de politici daarom op om een andere strategie te kiezen, en zich te concentreren op effectieve, proportionele en noodzakelijke maatregelen om de dagelijkse veiligheid te waarborgen van alle burgers en inwoners.

De (Engelstalige) brief is beschikbaar op
http://www.edri.org/campaigns/dataretention/EDRIletter

****

Noot voor de pers,