Gemeente Ede

nummer 146 / Ede, 12 juli 2005

Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid (GSO) werpt zijn vruchten af Veiligheid en leefbaarheid in Ede zijn verbeterd

Door het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid (GSO) zijn de afgelopen jaren veel goede dingen in Ede gerealiseerd. In de periode tussen 2001 en 2005 kon Ede beschikken over een extra bedrag van ruim 7 miljoen euro, dat besteed is aan concrete projecten in het centrum van Ede en in de wijken Veldhuizen A, Maandereng en de Uitvindersbuurt. De veiligheid en de leefbaarheid in deze wijken zijn sindsdien verbeterd.

Dat concludeert het college van burgemeester en wethouders in een rapportage waarin wordt aangegeven wat er met de GSO-gelden is gedaan. Bekende projecten zijn het jongerencentrum Peptalk, de onderkabeling van de hoogspanningsmasten langs de N224, het sportbuurtwerk, het Justitie in de Buurt-project en de herontwikkeling van de Markt en het Oude Kerkgebied in Ede-Centrum. Met het geld werden ook kleinere zaken gerealiseerd, zoals het digitale trapveld in de wijk Veldhuizen, speeltuinen in verschillende wijken, opvoedingsondersteuning en een veiligheidsplan voor veilige scholen.
In de rapportage wordt ook aangegeven of de beoogde effecten zijn gehaald. Is de buurt veiliger geworden? Is het centrum uitdagender geworden? Is de leefbaarheid toegenomen? Hoe is het met de ontwikkeling- en onderwijsachterstanden?
Zo stelt het college vast dat het met de veiligheid in de onderzochte wijken de goede kant opgaat. Zowel de objectieve veiligheid (het aantal inbraken, berovingen, enzovoort) als het veiligheidsgevoel van de bewoners is verbeterd.
Ook op het punt van de leefbaarheid signaleert het college een vooruitgang. Uit een onderzoek blijkt dat er sprake is van groeiende waardering voor de eigen wijk en buurt door de bewoners. Over Ede-Centrum zijn de meningen van de inwoners nog verdeeld, blijkt uit onderzoek. Maar het college van B en W vertrouwt erop dat een peiling over enkele jaren een positiever beeld zal opleveren. Dan zijn de bouwwerkzaamheden in het centrum afgerond en is het gebied opnieuw ingericht.
Hoopgevende ontwikkelingen worden ook vastgesteld op het gebied van ontwikkelings- en onderwijsachterstanden. Het aantal vroegtijdige schoolverlaters met maximaal VBO is aanzienlijk gedaald in de GSO-periode. Dat geldt ook voor het verzuim op scholen.

Toekomst
Natuurlijk kijkt het college ook vooruit naar het toekomstig beleid. Want er is in 2005 opnieuw geld beschikbaar gesteld voor de periode tot en met 2007.
In de nieuwe GSO-fase worden de uitgezette beleidslijnen en programmas op drie belangrijke gebieden voortgezet. Het gaat om fysieke projecten in de herstructureringswijken Veldhuizen-A en de Uitvindersbuurt. Daarnaast wordt het geld besteed aan Sluitende aanpak risicovolle jongeren en het programma Maatschappelijke Zorg en Opvang, dat zich vooral richt op de opvang van dak- en thuislozen.
---