Provincie Noord-Holland

12-7-2005

Onderwerp

Noord-Holland loopt voorop met archieven

Marieke Ottevanger

De publiekstoegankelijkheid en het beheer van de lokale en regionale historische archieven in Noord-Holland zijn opnieuw verbeterd dankzij het stimuleringsbeleid van de provincie Noord-Holland. Slechts drie van de 65 gemeenten hebben geen professionele archiefdienst of zijn daarbij aangesloten. Ook zijn inmiddels alle waterschappen aangesloten. Hiermee loopt Noord-Holland voorop, samen met Noord-Brabant en Gelderland. Daarnaast is ook kwaliteit van het fysieke netwerk van Noord-Hollandse archiefdiensten de laatste jaren aanzienlijk verbeterd. Dit alles is te lezen in het verslag over 2003 en 2004 van de provinciale archiefinspectie.

Het provinciale stimuleringsbeleid is cruciaal gebleken. Gemeenten en waterschappen zijn namelijk niet verplicht om een professionele archief-dienst op te richten of zich erbij aan te sluiten. Zij zijn slechts verplicht hun archieven in goede, geordende en toegankelijke staat te bewaren.

De drie overgebleven niet aangesloten gemeenten zijn Texel, Haarlemmermeer en Diemen. Texel en Haarlemmermeer hebben besluitvorming op de agenda voor 2005 staan. Met Diemen blijft de archiefinspectie in overleg, evenals met de rechtsopvolger van Groot Haarlemmermeer, Rijnland over het polderarchief.

Ook de kwaliteit van het fysieke netwerk van Noord-Hollandse archiefdiensten is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd. In West-Friesland zal in 2006, net als ook in Waterland en Zuid-Kennemerland/IJmond in voorgaande jaren, een nieuw regionaal-historisch centrum gereed zijn. Alledrie de regios hebben hiervoor elk 225.000,- aan provinciale bijdrage ontvangen. In 2008 zullen nieuwe archiefgebouwen gereed zijn in Amsterdam/Amstelland, Zaanstreek en Gooi & Vechtstreek.

Verbeterpunt is ondermeer de digitalisering van het archiefwezen. Uit onderzoek is gebleken dat veel meer publiek historische archieven gaat gebruiken wanneer die meer en eenduidiger via internet worden aangeboden. Landelijk en ook in Noord-Holland staat de internettoegankelijkheid echter nog in de kinderschoenen.

Verder is Gooi en Vechtstreek de enige overgebleven regio waar nog een zwakke en versnipperde infrastructuur bestaat: 3 kleine archiefdiensten in plaats van één Regionaal Historisch Centrum. De gemeente Hilversum heeft plannen ontwikkeld om samen met Weesp, Wijdemeeren, Laren en Blaricum de Gooise archieven in samenhang zowel fysiek als digitaal te gaan aanbieden. Om de Gooise samenwerking te stimuleren zullen GS een voorstel doen voor een eenmalige provinciale stimuleringsbijdrage.

Procedure
Het verslag wordt naar het Presidium van Provinciale Staten gezonden met het verzoek tot behandeling. Tevens zal het verslag aan alle waterschappen, politiekorpsen en andere belangstellenden worden toegezonden.