Dienstenbond CNV

Onderhandelingen SBD nog niet rond
12-07-2005

Het is niet gelukt om nog voor de vakantie een CAO voor de Samenwerkende Branches Detailhandel (SBD) af te sluiten. Nadat de onderhandelingen plotseling in een stroomversnelling zaten, bleken de standpunten toch te ver uit elkaar te liggen.

Eerder dit jaar hebben de leden hun goedkeuring gegeven aan de voorstellenbrief van CNV Dienstenbond. Bijgaand treft u de oorspronkelijke voorstellen aan van de werkgevers. De verschillen zijn groot en de voorstellen van de werkgevers waren een verslechtering op alle punten. Hoewel wij dichter bij elkaar zijn gekomen, bleek het verschil nog veel te groot om voor de vakantie een nieuwe CAO af te sluiten.

De afgelopen maanden
Het afgelopen jaar is zeker geen normaal onderhandelingsjaar geweest. Pas onlangs zijn een aantal trendsettende CAOs afgesloten. Daar is het echter bij gebleven, zeker in de handelssector. De meeste CAOs liggen net als uw cao ver achter op het gebruikelijke schema. 2004 was het jaar waarin de overheid vergaande maatregelen aankondigde. Maatregelen die door de vakbonden en de grote betrokkenheid van de vakbondsleden bij de verschillende demonstraties gelukkig gedeeltelijk zijn teruggedraaid. Het heeft maanden geduurd voordat de overheid volledige duidelijkheid heeft gegeven hoe hun maatregelen precies zouden gaan uitwerken. Daarnaast is er nog veel onduidelijkheid over de toekomst van het prepensioen. Die zijn ondergebracht in een centraal fonds voor de Detailhandel. Zowel werkgevers als werknemersorganisaties begrijpen dat iedereen zit te wachten op duidelijkheid over de loonsverhogingen voor 2005.

Belangrijkste CAO-punten
Prepensioen: Tot vorige week was er grote onduidelijkheid hoe de door de overheid ingestelde maatregelen precies zouden worden uitgelegd. Keer op keer kwamen er nieuwe onduidelijkheden naar boven. Het voorstel was om niet met het afsluiten te wachten tot er volledige duidelijkheid zou zijn, maar een afspraak te maken waarbij CAO partijen zich verplichten om gedurende de nieuwe CAO nadere afspraken omtrent het prepensioen.

Flexibiliteit: CNV Dienstenbond heeft inmiddels aangegeven dat de voorgestelde verruiming van de referteperiode niet aan de orde kan zijn. De referteperiode regelt binnen hoeveel maanden het overwerk gecompenseerd moet worden. De huidige 6 maanden verdubbelen zou betekenen dat overwerk een semi-structureel karakter krijgt. Het argument van de werkgever dat er een probleem ontstaat bij vervanging voor ziekte is ongegrond, aangezien de CAO nu al regelt dat als dit de reden is voor vervanging het aantal contracturen niet automatisch wordt vergroot. De werkgevers hebben het voorstel dan ook ingetrokken. Zij zetten echter nog wel sterk in op het verruimen van de bandbreedte van 25 naar 50%. Iemand die nu een 30-urencontract krijgt kan nu tijdelijk verplicht worden om 7,5 uur meer of minder te werken. Met het voorstel zou dat 15 uur meer of minder zijn. Reden dat werkgevers dit willen is dat dit al vaak praktijk is, gezien de kleinschaligheid van de meeste winkels. CNV Dienstenbond vindt dit echter veel te ruim, maar als het al praktijk is, dan is dat blijkbaar met instemming van de werknemer. De werknemer kan er namelijk niet toe worden verplicht. Wij kunnen er dan ook wel in mee gaan, maar dan alleen op puur vrijwillige basis en uiteraard binnen de arbeidstijdenwet.

Loon en arbeidsongeschiktheid: Op dit moment krijgen arbeidsongeschikten in het eerste jaar 100% en in het tweede jaar 70%. Door nieuwe wetgeving moet de werkgever nu naast het eerste jaar ook het tweede jaar zelf betalen. Het voorstel is dan ook om de huidige percentages te handhaven. De loonsverhoging zal afhankelijk zijn van het totaalpakket wat overeengekomen wordt.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per e-mail op het adres h.devaan@cnvdibo.nl

bijlage: CAO SBD voorstel