Gemeente Leeuwarden

Koos Foekema zet elke uithoek van de Potmarge op de plaat Koos Foekema zet elke uithoek van de Potmarge op de plaat

Potmarge 'vergeten gebied' van fotograaf Koos Foekema

Bron: Gemeente Leeuwarden (12-07-2005) Vier seizoenen lang struinde fotograaf Koos Foekema door het stroomgebied van de Potmarge. Hij fotografeerde het bijzondere van de mensen, de gevarieerde bebouwing en het verval langs de oevers. Vorig jaar verscheen het resultaat van zijn zwerftochten: Koningin van de Potmarge. Een fotoboek over de Potmarge, haar mensen en de omgeving.

'Ik vind het gebied zo bijzonder omdat het landelijk en rustig is. Je kunt de stad, lopend of fietsend, zonder verkeerslawaai verlaten. Het was vergeten gebied; rafelig, rommelig. Daardoor had het voor mij als fotograaf een heel groot verrassingselement waar ik naar op zoek was. Het is één van de laatste stukjes levende historie in Leeuwarden. Vorig week haalde ik mijn camera nog van huis om de oude Steensma fabriek te fotograferen. Nu komt op die plek woningbouw.

Heel langzaam krijgt de Potmarge toch een andere functie. Vroeger werd er gewerkt. In de fabrieken, bij de tuinders. Maar als de tuinders met pensioen gaan, zou het jammer zijn als de tuinderijen aan de Potmarge verdwijnen. Op de plek waar vroeger vervallen kassen stonden, is nu een waterspeelplaats. Zo'n plek krijgt een sociale functie. De nadruk in het gebied wordt verlegd naar wonen en recreëren. Een ding vond ik jammer om niet te kunnen fotograferen; de kenmerkende geur van de Steensma vruchtenconfijterij. De geur over de Potmarge als een van de laatste over de stad is met de fabriek verdwenen. Jammer, want die paste bij de vruchten en de bloemen van de Potmarge. Steeds meer mensen ontdekken het kleinste riviertje van Friesland. Ik hoop dat mijn boek daartoe een bijdrage kan zijn.'