Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht

12 juli 2005 p065

Asielzoekerscentrum Nijmegen wordt toch oriëntatie- en inburgeringscentrum

Gemeente blij met besluit COA

Het asielzoekerscentrum (AZC) Nijmegen wordt een 'AZC oriëntatie en inburgering'. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft op aandringen van de gemeente Nijmegen besloten om het huidige AZC Nijmegen niet om te vormen tot een terugkeerlocatie. Dit betekent dat er in Nijmegen alleen asielzoekers komen waarover nog geen besluit is gevallen, én personen met een verblijfsvergunning.

Nijmegen is na de zomer landelijk een van de vijf steden met een oriëntatie en inburgeringscentrum. Nijmegen heeft hier sterk op aangedrongen bij het COA. De stad heeft asielzoekers en vluchtelingen altijd een warm hart toegedragen en het AZC is in één van de mooiste delen van de stad gehuisvest, juist om de integratie te bevorderen. De gemeente verwacht dat door de nieuwe samenstelling van de bewonerspopulatie er minder personen verdwijnen in de illegaliteit. Ook de druk op de gemeentelijke voorzieningen zal minder groot worden.

De functiewijziging zal voor een belangrijk deel nog voor het begin van het nieuwe schooljaar plaatsvinden zodat er zo weinig mogelijk problemen ontstaan voor leerplichtige kinderen van asielzoekers. COA, gemeente en school maken hierover nog aanvullende afspraken. Zo kunnen bijvoorbeeld kinderen nog afscheid nemen van leeftijdgenootjes. Voor asielzoekers die medische of psychische problemen hebben wordt versneld gezocht naar een passende locatie.

In het nieuwe centrum zullen asielzoekers en vluchtelingen naar verwachting een half tot tweeëneenhalf jaar verblijven afhankelijk van de procedure. Daarna krijgen de vluchtelingen huisvesting in verschillende Nederlandse gemeenten of ze moeten bij een negatieve beschikking verhuizen naar een 'AZC terugkeer'.

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380