Gemeente Brunssum

publicaties - 13 juli 2005
Op donderdag 18 augustus 2005 vindt er een vergadering plaats van de De volgende vergadering van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit is op donderdag 18 augustus. Vanaf woensdag 17 augustus kunt u op deze plek de agenda raadplegen.
www.parkstadmonitor.nl.

gepubliceerd op de gemeentepagina's in de Parelnieuws en ter inzage gelegd in het Bestuurscentrum, de bibliotheek en d'r Brikke-Oave. Burgers die willen inspreken op een van de onderwerpen op deze agenda moeten dit tijdig melden. Dat doet u bij de griffier (telefoon, 573 57 34, of per e-mail harrie.van.de.roer@brunssum.nl) van de gemeente. Bij deze melding vermeldt u uw naam, adresgegevens en onderwerp waarop u wilt inspreken. Let op: uw aanmelding moet uiterlijk 48 uur voor aanvang van de raadsvergadering binnen zijn. In de praktijk betekent dit op de vrijdag vóór de betreffende vergadering, uiterlijk om 12.00 uur.

een vreselijk oude wens.
Want een hele hoop mensen zijn het er al heel lang over eens dat de gemeentepolitiek niet fantastisch is georganiseerd. Op papier hebben raad en college ieder hun eigen taken en verantwoordelijkheden - de praktijk is echter weerbarstiger. onvoldoende kan profileren en qua bestuurlijke daadkracht vaak in de schaduw staat van het college. Niet goed, want het is nu juist de raad die gekozen wordt en de kiezer moet wél het gevoel hebben dat hij ook ná de verkiezingen serieus wordt genomen. En die kiezer, daar gaat het om. Die kiezer moet weer zin en vertrouwen krijgen in de lokale democratie. Dualisme in het gemeentebestuur moet dat voor elkaar gaan krijgen. In het kort gezegd komt het erop neer dat na 6 maart 2002 raad en college uit hun verstrengelde posities worden gesleurd en zijn, het college het college, en het resultaat moet niet alleen meer herkenbaar zijn, maar ook "vitaler en spannender". opvallende wijzigingen van het nieuwe systeem is dat wethouders straks geen raadslid meer mogen zijn. En ook geen raadscommissielid (of -voorzitter). Die situatie is dus vergelijkbaar met de situatie in Den Haag en met de relatie tussen kabinet en Tweede Kamer.
Aan raads- of commissievergaderingen mogen wethouders alleen op uitnodiging deelnemen - anders rest hun een plek op de tribune of thuis achter de buis.
college ook scherper gescheiden. De raad gaat zich veel meer toeleggen op het vaststellen van algemene bestuurlijke kaders en op controle van het college. Daartoe wordt het arsenaal van het raadslid fors uitgebreid: elk raadslid heeft straks mondeling en schriftelijk vragenrecht, het recht van interpellatie, het recht van initiatief en amendement Om raadsleden beter te wapenen in hun taken, hebben zij straks recht op
ambtelijke ondersteuning - die bijstand geldt zowel voor de raad als voor het individuele raadslid. De ambtelijke
aangesteld moet worden. Onder die griffier komt ook een ambtelijke organisatie te hangen, de griffie. Op die manier ontstaan er straks twee ambtelijke organisaties: een onder de secretaris, ter ondersteuning van het college, en een (zij het wat kleiner) onder de griffier, ten behoeve van de raad. het college straks een aantal bestuursbevoegdheden krijgt die nu nog onder de vleugels van de raad vallen. Want zoals gezegd: de raad gaat alleen nog maar besturen op hoofdlijnen. Tot de nieuwe bevoegdheden van het college behoren o.a. het vaststellen van de regels voor de ambtelijke organisatie, het benoemen van ambtenaren, het besluiten tot en verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen, en het voorbereiden en voeren van gerechtsgedingen.
college en voorzitter van de raad (is hij afwezig, wordt het voorzitterschap in de raad waargenomen door een raadslid). In de nieuwe opzet krijgt de burgemeester er ook een aantal specifieke taken bij. Zo merkt de wet op dat de burgemeester zorg moet dragen voor de eenheid van het collegebeleid. Ook is hij straks verantwoordelijk voor vaststelling en uitvoering van gemeentelijke besluiten, voor samenwerking met
andere gemeenten/overheden, en voor een zorgvuldige behandeling van bezwaarschriften en klachten. Verder heeft hij een burgerjaarverslag rapporteren over onder meer de kwaliteit van de dienstverlening.

Eigendommen.